PolyJet technológia

A világ legpontosabb 3D nyomtatói: precíziós prototípusok 3D nyomtatása számos különféle anyagból

A PolyJet 3D nyomtatási technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott additív gyártási módszer. A PolyJet technológiával működő 3D nyomtatók 16 mikron finomságú rétegekben nyomtatnak, pontosságuk a sima felszínek, a vékony falak és az összetett geometriák esetében pedig eléri a 0,1 mm-t a teljes munkatérben, kisebb modellek esetén ennél nagyobb pontossággal dolgozunk. A PolyJet egy olyan technológia, amely számos különféle anyag használatát támogatja, ráadásul az Objet Connex2 és Connex3 nyomtatókkal többféle anyag akár egyszerre is nyomtatható egyazon elemben.

Alapanyagok

A PolyJet technológiával számos különféle anyagból végezhető 3D nyomtatás, így valósághű prototípusok hozhatók létre, amelyek nagymértékben hasonlítanak a kész termékekre. A modellek akár 16 mikron finomságú rétegekben, nagyon pontosan nyomtathatók, így sima felületek és bonyolult geometriák előállítására is van lehetőség. Az anyagtulajdonságok a gumitól a merevig, az átlátszótól az átlátszatlanig, a semlegestől az elénk színűig és a normáltól a biokompatibilisig mindent felölelhetnek.

5 érv a Stratasys PolyJet technológiája mellett a prototípus gyártásban – Töltse le magyar nyelvű ismertetőnket, amelyből megtudhatja, hogy miért érdemes a PolyJet 3D nyomtatási technológiát választani a prototípus-készítéshez?

 

FDM technológia

Tartós elemek 3D nyomtatása valódi hőre lágyuló műanyagból

Az FDM (Fused Deposition Modeling) technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott, additív gyártási módszer. Az FDM segítségével koncepciómodellek, működőképes prototípusok és végfelhasználói alkatrészek készíthetők normál, mérnöki felhasználású és nagy teljesítményű hőre lágyuló műanyagból. Ez az egyetlen olyan professzionális 3D nyomtatási technológia, amely ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagot használ, így az elkészült elemek egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak.

Alapanyagok

Az FDM technológiával ugyanazokból az erős műanyagokból készíthet elemeket, amelyeket a fröccsöntés és más hagyományos gyártási folyamatok során is használnak. Kihasználhatja a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, és közben az ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagok megbízhatóságára támaszkodhat.

Tervezési szempontok FDM-nyomtatáshoz – Töltse le tervezési útmutatónkat, amelyből megismerheti az FDM technológiai eljárásra vonatkozó tervezési szempontokat!

 

SLS technológia

A gyártás kulcsa

Az SLS, azaz szelektív lézer szinterezés egy régóta ismert és gyakran használt technológia, amely biztosítja a termékötletek leggyorsabb piacra kerülését. Számos iparágban használják ezt a gyors, rugalmas és költséghatékony innovatív gyártási technológiát.

Az SLS eljárás egy rétegenként építkező gyors prototípusgyártási megoldás. Az technológia lényege, hogy a rétegről rétegre, automatikusan terített porszemcséket lézer segítségével olvasztják össze. Ennél az eljárásnál először poliamid (PA) porszemcséket használtak fizikai modellek gyártására. A PA porszemcsék összeolvasztása egy pontosan szabályozott lézerrel történik, így a kész modell szilárdsági paraméterei megközelítik a fröccsöntött PA alkatrészek tulajdonságait. Így nem csak látványmodellként lehet a nyomtatványokat használni, hanem sokféle fizikai, funkcionális tesztelés elvégzésére, illetve kiértékelésére. Ezen előnyök lehetővé teszik egyes termékek esetében az úgynevezett Additive Manufacturing – közvetlen, szerszám nélküli gyártást is.

A közvetlen gyártás lehetőségével elhagyható a költséges, hosszú átfutási idejű szerszámgyártás. Ez azt jelenti, hogy ha felmerül egy adott alkatrész gyártásának igénye, akkor annak CAD modelljét betöltjük az berendezés vezérlésébe, és az adott mennyiséget „kinyomtatjuk”. Ennek köszönhetően az SLS gépek termelékenysége egyedülálló.

 

DMLS  – 3D fémnyomtatás

A DMLS (direct metal laser sintering) fémpor alapanyag lézer által történő összeolvasztásával épít. Elérhető alapanyagok az alumínium, szerszámacél és a titán. Mivel itt is rétegről rétegre gyártunk, egészen speciális geometriájú, nagy szilárdságú fém alkatrészeket készíthetünk.

Alkalmazási területek

  • Formakövető hűtéssel ellátott fröccsöntő szerszámok
  • Topológiailag optimalizált alkatrészek
  • Egészségügyi protézisek, implantátumok
  • Speciális belső szerkezetű fém alkatrészek

Elérhető alapanyagok: szerszámacél, rozsdamentes acél, alumínium, kobalt króm, titán

Elérhető rétegvastagság: 20, 30, 40 és 60 mikron

Legnagyobb elérhető munkaterületünk mérete: 250x250x325 mm