Az additív gyártás megoldásai különböző 3D nyomtatási technológiákkal

PolyJet technológia

A világ legpontosabb 3D nyomtatói: precíziós prototípusok 3D nyomtatása számos különféle anyagból

A PolyJet 3D nyomtatási technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott additív gyártási módszer. A PolyJet technológiával működő 3D nyomtatók 16 mikron finomságú rétegekben nyomtatnak, pontosságuk a sima felszínek, a vékony falak és az összetett geometriák esetében pedig eléri a 0,1 mm-t a teljes munkatérben, kisebb modellek esetén ennél nagyobb pontossággal dolgozunk. A PolyJet egy olyan technológia, amely számos különféle anyag használatát támogatja, ráadásul az Objet Connex2 és Connex3 nyomtatókkal többféle anyag akár egyszerre is nyomtatható egyazon elemben.

Alapanyagok

A PolyJet technológiával számos különféle anyagból végezhető 3D nyomtatás, így valósághű prototípusok hozhatók létre, amelyek nagymértékben hasonlítanak a kész termékekre. A modellek akár 16 mikron finomságú rétegekben, nagyon pontosan nyomtathatók, így sima felületek és bonyolult geometriák előállítására is van lehetőség. Az anyagtulajdonságok a gumitól a merevig, az átlátszótól az átlátszatlanig, a semlegestől az elénk színűig és a normáltól a biokompatibilisig mindent felölelhetnek.

5 érv a Stratasys PolyJet technológiája mellett a prototípus gyártásban

Töltse le magyar nyelvű ismertetőnket, amelyből megtudhatja, hogy miért érdemes a PolyJet 3D nyomtatási technológiát választani a prototípus-készítéshez?

Stratasys FDM technológia

Tartós elemek 3D nyomtatása valódi hőre lágyuló műanyagból

Az FDM (Fused Deposition Modeling) technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott, additív gyártási módszer. Az FDM segítségével koncepciómodellek, működőképes prototípusok és végfelhasználói alkatrészek készíthetők normál, mérnöki felhasználású és nagy teljesítményű hőre lágyuló műanyagból. Ez az egyetlen olyan professzionális 3D nyomtatási technológia, amely ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagot használ, így az elkészült elemek egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak.

Alapanyagok

Az FDM technológiával ugyanazokból az erős műanyagokból készíthet elemeket, amelyeket a fröccsöntés és más hagyományos gyártási folyamatok során is használnak. Kihasználhatja a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, és közben az ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagok megbízhatóságára támaszkodhat.

Tervezési szempontok FDM-nyomtatáshoz – Töltse le tervezési útmutatónkat, amelyből megismerheti az FDM technológiai eljárásra vonatkozó tervezési szempontokat!

Stratasys FDM technológia

A Selective Absorption Fusion, röviden SAF™ technológia egy poralapú additív gyártási folyamat, amellyel kiemelkedő minőségű végfelhasználói alkatrészek állíthatók elő. A SAF rejlik a Stratasys H sorozatú gyártási platformja mögött, széles körű lehetőséget biztosítva Önnek a nyomtatási folyamat irányítására, hogy pontos, következetes gyártást érjen el, versenyképes alkatrészköltségekkel.

Ez a technológia infravörös-érzékeny folyadékot (HAF = High Absorbing Fluid) használ a polimer por részecskéinek rétegekben történő összeolvasztásához. A saját fejlesztésű Big Wave™ porkezelő rendszer hajtja végre a por eloszlatását a nyomtatóágyon, míg az ipari minőségű piezo-elektromos nyomtatófejek folyadékot fecskendeznek a megadott területekre az alkatrész rétegeinek létrehozásához. Az így átitatott porréteg fölött elhaladó infravörös lámpa által kibocsátott hő összeolvasztja az adott magasságú réteg területét, a nyomtatóágy teljes hosszán egységes termikus feltételeket és az alkatrészek egyenletes minőségét biztosítva.

A SAF ipari minőségű additív gyártási technológia két fázisban, de azonos irányban hajtja végre a nyomtatóágyon a 3D nyomtatás kulcsfontosságú lépéseit, ezáltal az összes nyomtatott alkatrész számára egyenletes hőeloszlást és konzisztenciát biztosít, függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el a nyomtatóágyon. A SAF emellett hozzájárulhat az alacsonyabb működési költségekhez és növelheti azok kiszámíthatóságát. A Big Wave™ porkezelő rendszer csökkenti a por öregedését, míg a garanciális, ipari piezo-elektromos nyomtatófejeket úgy tervezték, hogy ne igényeljenek rendszeres cserét.

A Programozható fotópolimerizáció, röviden P3 technológia a DLP eljárás továbbfejlesztésére épül. A tökéletesen szinkronizált nyomtatási folyamat magában foglalja a pneumatikus vezérlőket, amelyek csökkentik a húzási erőket a nyomtatási folyamat során, kivételes felületminőséget eredményezve – a sebesség vagy az izotrópia feláldozása nélkül. A fejlett 4K projektorral párosítva a P3 technológia az ipar legjobb 3D nyomtatott alkatrészminőségét és teljesítményét nyújtja.

A P3 technológiájú Origin One 3D nyomtatók képesek bonyolult geometriák támaszanyag nélküli 3D nyomtatására finom részletekkel és tömör falakkal, a fröccsöntéshez hasonló kiváló felületi minőséggel. Akárcsak a hagyományos gyártási eljárásoknál, itt is vannak iránymutatások, amelyek magas termelékenységet és tökéletes minőséget eredményeznek, minimalizált utómunkával.

Stratasys sztereolitográfia

Az ipari sztereolitográfiás rendszerek használata megszokott a 3D nyomtatási ipar olyan alkalmazásaihoz, mint a szerszámkészítés, a precíziós öntéshez készülő öntőminták, az átlátszó fogszabályozók, a nagy méretű alkatrészek készítése, vagy az anatómiai modellezés. A NEO 3D nyomtatók kiváló felületi minőséget, nagy építési teret, rövid nyomtatási időt, és megfizethető alkatrészenkénti előállítási költséget biztosítanak.

Az Neo 3D nyomtató-családjának tagjai dinamikus lézersugaras technológiával rendelkeznek, amely lehetővé teszi nagy méretben a pontos gyártást és részletgazdag nyomtatást. A nyílt alapanyag platform segítségével a Neo nyomtatók olyan alapanyag tulajdonságok széles skáláját biztosítják mint a magas kémiai ellenállóképesség, a hőállóság, a rugalmasság, a tartósság és az optikai átlátszóság lehetősége. A berendezések kis helyigényűek, ugyanakkor akár 800x800x600 mm-es alkatrészeket is képesek előállítani.