Tervezési útmutató: FDM technológia

Útmutatónk a Fused Deposition Modeling (FDM) technológiával készült alkatrészek tervezése és előkészítése során figyelembe veendő alapvető szempontokat ismerteti. Az FDM technológiával nyomtatandó alkatrészek tervezése során a nyomtatási eljárás sajátosságait is figyelembe kell venni.

FDM-alkatrészek tervezése

Az FDM eljárás hőre lágyuló műanyagot épít rétegről-rétegre. Mivel az FDM eljárással létrehozható termékek és alkatrészek köre az alapanyag és a speciális egyedi tulajdonságok terén is sokkal szélesebb, mint más prototípus és kis szériás gyártási eljárásoknál, ezért egyre szélesebb körben alkalmazzák közvetlenül a felhasználóhoz kerülő termékek gyártására, ezt nevezzük közvetlen digitális gyártásnak (Direct Digital Manufacturing).

Méret és tájolás

A Stratasys FDM gyártórendszereivel egy darabban akár 914x610x914 mm méretű különálló FDM-alkatrészeket is létre tudunk hozni. A tervezőknek figyelembe kell venniük, hogy az extrudált műanyagok szakítószilárdsága az x-y sík mentén a legnagyobb.

Mivel a Stratasys FDM-rendszer zárt, fűtött munkatérben állítja elő a modelleket, ezért a vetemedés általában nem jelent problémát. Az alámetszések esetében szükséges alátámasztás a modellanyagtól függően oldható vagy törhető, könnyen elválasztható támaszanyaggal történik.

Tervezési szempontok FDM-nyomtatáshoz

A hagyományos műanyag alkatrészek tervezése alapján mutatjuk be a minőségi FDM-alkatrészekre vonatkozó tervezési szempontokat a letölthető dokumentumban.

Töltse le tervezési útmutatónkat, amelyből megismerheti az FDM technológiai eljárásra vonatkozó tervezési szempontokat!

A VARINEX Zrt. 3D nyomtatás üzletága több, mint 20 éve szolgáltat 3D nyomtatást és kínál profitorientált megközelítést. Projektindítás előtt lépjen kapcsolatba szakértő mérnök kollégánkkal a 3dp@varinex.hu email címen.

Tervezési szempontok az FDM technológiával történő gyártáshoz kiadvány letöltése

Név:* E-mail cím:* E-mail cím újra:* Munkahely neve: Telefonszám:* Hozzájárulok ahhoz, hogy a VARINEX Zrt. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megértettem az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.*