Gondolja újra a gyár fogalmát az alapoktól. A közvetlen digitális gyártás, más néven DDM jelentősen növeli vállalata versenyképességét. Csak egy lépés volt a CAD modellekből közvetlenül nyomtatható prototípusok után a CAD modellekből történő közvetlen gyártás bevezetése, amely jól kiegészíti a hagyományos gyártási eljárásokat, esetenként akár ki is válthatja a hagyományos gyártás egyes folyamatait.

A közvetlen digitális gyártás az Ön számára megfelelő megoldás, amennyiben vállalata számára fontos a rövid átfutási idő, alacsony darabszámú egyedi alkatrészekre van szüksége, vagy gépi gyártásra alkalmatlan összetett alkatrészek és geometriákkal rendelkező alkatrészeket kell gyártania.

Kompozit alkatrészek

Kompozitokat akkor szükséges alkalmazni, amikor könnyű, ugyanakkor erős alkatrészekre van szükségünk.

A kompozit alkatrészek 3D nyomtatással történő előállítása jelentősen leegyszerűsíti az összetett alkatrészek gyártását, miközben páratlan tervezési szabadságot biztosít. A hagyományos szerszámkészítéshez képest hetekkel, hónapokkal gyorsabban, akár pár nap alatt költséghatékony alkatrészeket állíthatunk elő.

Kompozit alapanyagok

A kompozitok alapanyagát különböző szálakkal erősíthetjük, mint például szén-, aramid- vagy üvegszállal. A szénszállal erősített Nylon 12CF alapanyagból nyomtatott alkatrészek fémalkatrészek pótlására is alkalmasak. A Stratasys ULTEM™ 1010 resin magas hőállósága miatt kiválóan alkalmas kompozit alkatrészek gyártására. Gyakran alkalmazzák az autó- és repülőgépiparban is.

Amennyiben Ön érdeklődik kompozit alkatrészek készítése iránt, kérjen tájékoztató ajánlatot a 3dp@varinex.hu email címen!

Vákuumformázás

Az FDM 3D nyomtatási technológia egyre inkább kezd elterjedni különböző gyártási eljárások költséghatékony helyettesítésére, így például a vákuumformázásnál is. A 3D nyomtatással készített vákuumszerszámok számos előnnyel járnak a hagyományos szerszámkészítési módszerhez képest: alacsonyabb költséggel, kevesebb anyaghulladékkal és rövidebb átfutási idővel készíthetjük el a szerszámokat.

Vákuumformázási alapanyagok

A Stratasys kétféle alapanyagot javasol a vákuumformázáshoz készített szerszámok 3D nyomtatásához: polikarbonátot és ULTEM™ 9085 resin alapanyagot. Mindkettő igen magas hőállósággal rendelkezik.

Az ipari FDM technológiánál nagyon jól kontrollálható minden réteg, ezért rétegenként be lehet állítani, hogy mikor legyen porózus a belseje, illetve mikor szeretnénk vékonyabb külső kontúrokat előállítani. Megoldható az is, hogy a szerszám külső része sima felületű, belső része pedig porózus legyen. Az FDM 3D nyomtatók zárt és fűtött munkatere, valamint a támaszanyag használata különleges geometriák, üreges alkatrészek mérnöki pontosságú kinyomtatását is lehetővé teszik.

Amennyiben Ön érdeklődik vákuumszerszámok készítése iránt, kérjen tájékoztató ajánlatot a 3dp@varinex.hu email címen!

Kapcsolattartók:

Dúzs Miklós
3D applikációs mérnök
+36 30 350 1346
duzs@varinex.hu
Keresztury Gábor
értékesítési tanácsadó mérnök
+36 30 530 8442
keresztury@varinex.hu