NKE - VARINEX együttműködési megállapodás az additív technológiák kutatásáról

Az NKE HHK és az RTK fejlesztési osztályai közreműködésével együttműködési megállapodást kötött az egyetem a hazai additív gyártás legmeghatározóbb piaci szereplőjével, a VARINEX Zrt.-vel.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar, valamint a Rendészettudományi Kar részvételével megkötött együttműködés célja az additív (hozzáadó, összegző) gyártási technológiához kapcsolódóan „forradalmi megoldások és fejlesztések,” továbbá közös kutatások, egymás kölcsönös szakmai támogatása, hon- és rendvédelmi célokat szolgáló eszközök, prototípusok eseti gyártása, valamint közös szakmai rendezvények szervezése.

Az együttműködés részeként az RTK Fejlesztési Osztálya is meghívást kapott a 2024. június 6-án megrendezett II. METAL3D Additív Gyártás és Digitalizáció Konferencia és Kiállításra. A VARINEX Zrt. és a SinterAM Kft. által rendezett szakmai program óriási sikert aratott a szakmai közönség körében. Az eseményen, amelynek fókuszában a 3D fémnyomtatás, a 3D szkennelés és az ipari digitalizáció állt, közel kétszáz ipari és oktatási szakember vett részt. Az érdeklődők olyan innovatív ipari vállalkozások és egyetemek tapasztalataiból inspirálódhattak, amelyek fejlesztéseikben világszínvonalat képviselnek.

A rendezvényt Falk György, Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, a BME Ipari Professzora nyitotta meg, aki bemutatta a formakövető hűtéssel ellátott 3D fémnyomtatott alkatrészek piaci előnyeit. Fehér Zoltán és Markus Glasser a támaszték nélküli fémnyomtatás lehetőségéről beszéltek, amely alapvetően forradalmasítja a 3D fémnyomtatás területét.

Falk György előadása a II. METAL3D Konferencián

A technológiai bevezető előadások után Marossy Olívia és Prakter Bálint a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. tervezőmérnökei izgalmas prezentációban mutatták be, hogyan oldható meg a hagyományos fém alkatrészek kiváltása 3D fémnyomtatással olyan kritikus alkalmazások esetében, mint a vasúti fékrendszerek gyártása.

A konferencián neves hazai egyetemek – mint a Debreceni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és Szegedi Tudományegyetem – kutatói, valamint meghatározó ipari vállalatok szakemberei osztották meg a fémnyomtatáshoz kapcsolódó felhasználói tapasztalataikat előadások és kerekasztal-beszélgetés keretében. Az óriási érdeklődésre való tekintettel a METAL3D Konferencia jövőre is megrendezésre kerül, amelynek dátuma 2025. június 5.

A bemutatott eredmények, a megosztott tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy a fémnyomtatás olyan technológiai megoldásként szolgál, amely lehetővé teszi az öntéssel vagy hagyományos megmunkálással egyenértékű alkatrészek, eszközök gyártását, egyebek mellett akár a honvédelmi és a rendvédelmi gyakorlathoz, innovációkhoz kapcsolódóan is.

Fehér Zoltán előadása a II. METAL3D konferencián

Szerző: Falk Judit, Erdős Ákos

Kép: Tóth Dávid, Gulácsi Zsuzsanna