Interjú Yoav Zeif Stratasys vezérigazgatóval a vállalat helyzetéről és a Nano Dimension és a 3D Systems vételi ajánlatáról

Ahogy egyre többször látjuk, a 3D nyomtatási piac továbbra is a konszolidáció felé halad. Sőt, néhány hete egy olyan hír érkezett, amely az egész additív gyártási ágazat figyelmét felkeltette. Ez volt a Stratasys és a Desktop Metal, az ipari 3D nyomtatási megoldások két nagy gyártójának közelgő egyesülése. De ez még nem minden, nem sokkal e bejelentés előtt értesültünk arról, hogy a Nano Dimension maga is érdeklődik a Stratasys ökoszisztéma felvásárlása iránt. Sőt, néhány nappal később a 3D Systems is bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a vállalatra.  
A 3Dnatives magazin interjút készített Stratasys vezérigazgatójával, Yoav Zeif-fel, hogy többet megtudjunk a helyzetről, a Stratasys stratégiájáról, valamint az ágazat más szereplőivel folytatott tárgyalások jelenlegi állásáról. 

Yoav Zeif, Stratasys vezérigazgató
Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója (Fotó: 3Dnatives.com)

Bemutatkozna, és mesélne nekünk a Stratasys jelenlegi helyzetéről? 

A nevem Yoav Zeif, és a 2020-as világjárvány közepén léptem be a Stratasys-hoz vezérigazgatóként. Ekkor határoztuk meg a vállalati stratégiánkat, amely először a polimergyártásban való vezető szerepvállalásra összpontosított, és azon dolgoztunk, hogy teljes körű megoldásokat kínáljunk az additív gyártás legmeggyőzőbb felhasználási területeire. Ez a stratégia nagyon jól működik. Számos új FDM és PolyJet 3D nyomtatóval és három további technológiával bővítettük a portfóliónkat, így sokkal szélesebb piacot tudunk kiszolgálni, közös és nyílt szoftverstratégiát és a gyártáshoz megfelelő hibrid alapanyagstratégiát fogadtunk el.  Most itt az ideje, hogy megtegyük a következő lépést. 

 

Miért döntöttek úgy, hogy a Desktop Metal-lal egyesülnek? 

Célunk egy olyan új generációs additív gyártási vállalat létrehozása, amely a tervezéstől a gyártásig teljes körű megoldásokat tud nyújtani az anyagok széles skáláját lefedve, beleértve a polimert, a fémet, a homokot és a kerámiát. Ez nagyobb értéket jelent ügyfeleink számára. Miután az ipari polimerek területén megszilárdítottuk piacvezető szerepünket, a következő lépcsőt a 3D fémnyomtatás jelenti, így a tavalyi RAPID+TCT-től kezdve elég jelentős átalakításokba kezdtünk. És egészen egyszerűen, a Binder Jet technológiájával a Desktop Metal rendelkezik a legjobb sorozatgyártási szintű fém 3D nyomtatási technológiával a piacon. 

A Desktop Metal a megoldások széles skáláját kínálja, amelyek nagyon jól kiegészítik a mi megoldásainkat, és alig van átfedés. A homoköntés izgalmas, a fogászati megoldások erősek, alapvetően ők alkották meg a DLP kategóriát, és az iparág egyik legnagyobb K+F és mérnöki csapatával rendelkeznek, amely az MIT-vel is kapcsolatban áll. Úgy vélem, hogy ügyfeleink nagyon jól fognak reagálni a Desktop Metal megoldásaira, tekintve a minőség, a nagyszerű szolgáltatás és támogatás terén elért eredményeinket, egy stabil és nyereséges vállalatból és egy nagy globális partnerhálózatból származnak. 

Yoav Zeif, Stratasys vezérigazgató interjút ad a 3Dnatives-nek
Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója interjút ad a 3Dnatives-nek (Fotó: 3Dnatives.com)

Milyen hatással lesz ez az új szövetség az additív gyártási piacra? 

Biztos vagyok benne, hogy továbbra is rengeteg innovatív startupot fogunk látni az additív gyártás területén.  A 3D-nyomtatással készült darabok azonban ma a gyártóipar kevesebb mint 0,1%-át teszik ki, annak ellenére, hogy számos alkalmazásban jól dokumentált előnyökkel járnak. Ez annak ellenére van így, hogy rengeteg potenciális előnye van, mint például a tömeges személyre szabás, az alacsonyabb alkatrészenkénti költség a rövid és közepes sorozatszámú gyártás és az ellátási lánc rugalmassága. Készen állunk arra, hogy ezeket az előnyöket a szélesebb piacra is eljuttassuk, és úgy véljük, hogy ez a fúzió jelentősen bővíti az erre való képességünket.  

A Stratasys már most is azt tapasztalja, hogy ügyfelei egyre inkább elfogadják ezeket a gyártási alkalmazásokat. Ilyenek a legnagyobb vállalatok közül sokan, például a GM és a Boeing, de olyan gyorsan fejlődő szereplők is, mint a Tesla és a Boom Supersonic. Ők teljes megoldást keresnek nálunk. Előnyükre válik a termékminőség iránti hatalmas elkötelezettségünk, a technológiákra kiterjedő közös szoftverplatformunk és a gyártási igények figyelembevételével tervezett nyílt alapanyagválasztékunk. Úgy vélem, hogy ezek azok az összetevők, amelyek valóban, az innovatív technológiával és a mély iparági szakértelemmel együtt, folytatni fogják az additív gyártási alkalmazások gyors növekedését. Nem a gyors kudarcot választják, hanem a magabiztos skálázást, és azt látják, hogy ha a Stratasys megoldásait hozzáadják a kínálathoz, mi biztosítjuk azt. 

 

Azt is megtudtuk, hogy a 3D Systems és a Nano Dimension érdeklődik a Stratasys iránt, mi a helyzet ezekkel a tárgyalásokkal? 

A héten bejelentettük, hogy igazgatótanácsunk egyhangúlag úgy döntött, hogy a 3D Systems ajánlata nem minősül előnyös ajánlatnak, és nem ad alapot arra, hogy a Stratasys tárgyalásokat kezdjen velük. Ami a Nano Dimensiont illeti, igazgatótanácsunk egyhangúlag úgy döntött, hogy a Nano részleges ajánlata nem megfelelő, és súlyosan alulértékeli a Stratasys iparági vezető pozícióját és növekedési lehetőségeit, amelyek a Desktop Metal-lal való folyamatban lévő fúzió fényében még jelentősebbek. A Nano részvényenkénti 18,00 dolláros részleges vételi ajánlata 1,5-szeres értékesítési többszöröst tükröz a 2023-as konszenzusos eladások alapján, ami jelentős árengedményt jelent ahhoz képest, ahogyan a versenytársaink kereskednek. Emellett a Nano vételi ajánlata nem tükrözi az üzletág teljes értékét, különösen a Desktop Metal-lal való küszöbön álló egyesülésünket és azt a tényt figyelembe véve, hogy a Stratasys erősebb és jövedelmezőbb növekedés felé halad. 

A Stratasys és a Desktop Metal egyesülésével a két vállalat reméli, hogy "átformálja az additív gyártási iparágat". (Fotó: 3Dnatives.com)

Mire számíthatnak a felhasználók és a vállalatok a közeljövőben? 

A legfontosabb dolog, amit az iparág elvárhat tőlünk, hogy továbbra is az ügyfél legyen az első. Jelenleg a csapatunk az üzletre és az ügyfeleink igényeinek kielégítésére összpontosít. Nagyon is megoldásközpontú megközelítést alkalmazunk. Nem arról van szó, hogy adunk nekik egy nyomtatót, és rájuk bízzuk az értékteremtést. Arról van szó, hogy egy adott felhasználási esetre szabott rendszert, anyagokat, szoftvert, szolgáltatást és támogatást nyújtunk nekik, legyen szó akár elektromos járművek gyártáshoz szükséges szerszámok készítéséről, akár a szép megjelenésű műfogsorok vagy a könnyű, nagy teljesítményű repülőgép-alkatrészek hatékonyabb előállításának módjáról. A Desktop Metal-lal való egyesüléssel végső soron még több ilyen megoldást tudnánk kínálni ügyfeleinknek a világszínvonalú go-to-market szervezetünkön keresztül, és már nagyon várjuk, hogy ezt a többletértéket nyújthassuk. 

 

Egy utolsó szó az olvasóinkhoz? 

Végeredményben az értékteremtés maximalizálásáról van szó, integrált hardver-, szoftver- és anyagmegoldásokkal.  Ez a megközelítés egy olyan világ felé visz minket, ahol a gyártás legalább 10%-át a 3D nyomtatás teszi ki. Ahhoz, hogy az additív gyártás mainstream termelési folyamattá váljon, nagyobb léptékű és következetes teljesítményre van szükség. Ezért törekszünk a Desktop Metal-lal való fúzióra.  

Forrás: 3Dnatives.com