CSerélje újra mostani 3D nyomtatóját!

A Birminghami Egyetemi Kórház 3D nyomtatott, testreszabott műtéti sablonokkal fejleszti a tumorsebészetet

Stratasys J5 MediJet a Birminghami kórházban

A Stratasys, a polimer 3D nyomtatási megoldások piacvezető gyártója megosztotta, hogy az angliai Birminghami Egyetemi Kórház jobb eredményeket ér el a koponya- és nyaktáji rákos betegek esetében a személyre szabott, 3D nyomtatott műtéti sablonok használatával, a kórház beszámolója alapján ugyanis akár három órával is csökkent a műtéti idő.

Ez a siker a Stratasys J5 MediJet™ 3D nyomtató integrációjának köszönhető, amely lehetővé teszi a kórház számára, hogy a műtétek előtt rendkívül pontos, páciens-specifikus műtéti sablonokat készítsen, és ezzel átalakítsa a daganatok eltávolításának módját a fejtájéki és nyaki rákos betegeknél. Korábban ezeket egy fémdarab kézzel történő vágásával és hajlításával hozták létre, miközben a beteg a műtőasztalon feküdt, ami időigényes és nagy hibalehetőséggel járó folyamat.

A sebészcsapat mostantól a páciensek szkennelt felvételei alapján 3D nyomtatással akár 150 mikron felbontású, rendkívül pontos eszközöket tud előállítani, amelyek segítik jobb műtéti eredmények elérését.

Ezek az eszközök átlátszó biokompatibilis Clear MED610™ alapanyagból készülnek, amely ép bőrrel történő hosszú távú (több mint 30 napos), vagy szövetekkel, csontokkal,  nyálkahártyával történő korlátozott (legfeljebb 24 órás) érintkezést igénylő alkalmazásokhoz is használható.

"A 3D nyomtatás, amellett, hogy akár három óra műtéti időt is megtakaríthatunk általa, sokkal jobb sebészeti tervezést is lehetővé tesz. A páciensek szkennelésével kapott adatokból a csapat operáció előtt képes a betegek egyedi anatómiájának megfelelő 3D-s vizualizációt készíteni, valamint a 3D nyomtatási technológiát kihasználva anatómiai modelleket, és személyre szabott műtéti sablonokat készíteni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy pontosan prognosztizálni tudjuk a műtétet, mielőtt az megtörténne, hanem rendelkezünk azokkal az eszközökkel is, amelyek biztosítják, hogy a műtét előtti aprólékos tervezés a lehető legnagyobb pontossággal kivitelezhető legyen. A sebészcsapat is sokkal felkészültebb, és a beteg is sokkal nyugodtabb, mivel a műtőbe lépés előtt át tudjuk beszélni a folyamatot és a várható eredményeket."
Stefan Edmondson
Briminghami Egyetemi Kórház, klinikai tanácsadó

A kórház szerint a páciens szárkapocscsontjából egy darabot kivenni, és pontosan olyan alakúra és méretűre formálni, hogy azt a fej vagy a nyak célterületére be lehessen ültetni, miközben a csontszövet életben marad, rendkívül összetett folyamat, ahol a 3D nyomtatás jobban teljesít, mint a hagyományos módszerek.

„Az ilyen eseteknél ha a vágási szögek nem teljesen tökéletesek, a csont nem fog illeszkedni, és a szervezet hajlamosabb lesz kilökni azt, ami jelentős kényelmetlenséget okoz a páciensnek” – folytatja Edmondson. „Szerencsére a 3D nyomtatott műtéti sablonok mikronos pontosságúak, így biztosítva, hogy a fibula a lehető legjobb illeszkedéssel legyen kivágva a pácienseink számára.” A Stratasys GrabCAD Print szoftver, amely a nyomtatóval karöltve működik, szintén további előnyökkel jár. A támaszanyagok automatikus létrehozására való képessége hozzájárul a 3D nyomtatási munkafolyamat által biztosított általános, végponttól végpontig tartó időmegtakarításhoz.

A Birminghami Egyetemi Kórház úttörő szerepet játszik az additív gyártás orvosi célú felhasználásában, és már hosszú ideje rendelkezik gyakorlattal a Stratasys különböző 3D nyomtatóival és technológiáival. A kórház a több különféle alapanyag használatára képes, színes 3D nyomtatóját a Stratasys brit viszonteladóján, a Tri-Tech 3D-n keresztül szerezte be. 

„A Stratasys a 3D nyomtatók igazi etalonja – amit a J5 MediJet is jól példáz” – tette hozzá Edmondson. „Azon túl, hogy a berendezés alkalmas rendkívül pontos, biokompatibilis és sterilizálható műtéti sablonok és kiváló minőségű anatómiai modellek előállítására, nagyon könnyen kezelhető is, ami a csapatunk szempontjából kulcsfontosságú.”

A 3D nyomtatás lehetővé teszi a virtuális műtéti tervezést és a páciens számára jobb transzplantációs illeszkedést.

A 2021-ben forgalomba hozott J5 MediJet™ 3D nyomtató lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen nyomtatótálcán, egy munkamenetben több anyagból készült, színes nyomatokat készítsenek. Ez az irodabarát platform, amely csökkenti a kiszervezési költségeket vagy több nyomtató szükségességét, a megbízhatóság maximalizálása és a karbantartás egyszerűsítése érdekében készült.

Ismerje meg a Stratasys J5MediJet orvosi 3D nyomtató képességeit!