Stratasys kompozit 3D nyomtatás

9 dolog, amit a szénszálas 3D nyomtatásról tudni kell

A szénszálas kompozit anyagok szilárdságuk, merevségük, hőállóságuk és tartósságuk miatt a 3D nyomtatásban a teljesítmény határait feszegetik. A hagyományos hőre lágyuló műanyagokkal szemben jelentős teljesítménybeli előrelépést kínálnak a magasabb követelményeket igénylő 3D nyomtatási alkalmazásokhoz.

A szénszál-erősítésű anyagok úgy készülnek, hogy egy alap polimer anyaghoz aprított vagy folyamatos szálakat adnak hozzá, hogy növeljék annak szívósságát és szilárdságát. A szálak különböző anyagokból, például szénből, üvegből és kevlárból készülhetnek, és egy adott irányba igazíthatók, hogy az adott orientációban maximális szilárdságot biztosítsanak. Az így kapott kompozit anyagok erősebb és tartósabb alkatrészek gyártására alkalmasak.

Mitől olyan vonzó a szénszálak alkalmazása a 3D nyomtatásban?
Ezek az anyagok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Az alábbiakban felsorolunk 9 dolgot, amit érdemes tudni a szénszálak 3D nyomtatásban történő felhasználásáról.
Tartsa ezeket szem előtt, amikor 3D nyomtatási alkalmazásai magasabb szintű teljesítményt igényelnek!

 1. Erősség:
  A szénszál az egyik legerősebb elérhető anyag, és ha alappolimerrel kombinálják, erősebb alkatrészek készíthetők belőle, mint a nem erősített alapanyagokból.
 2. Kis súly:
  A szénszálas FDM-anyagok a fémhez képest könnyebb alternatívát kínálnak, így ideálisak olyan alkatrészek gyártásához, amelyeknek erősnek kell lenniük, de nem fontos, hogy nehezek legyenek.
 3. Tartósság:
  A szálerősítésű hőre lágyuló műanyagok – az adott alappolimertől függően – nagy tartósságot biztosítanak, és ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a zord környezetnek.
 4. Merevség: A szénszálak nagyon merevek, ezért ideálisak olyan alkatrészek készítéséhez, amelyeknek merevnek kell lenniük, és formájukat deformáció nélkül kell megőrizniük.
 5. Vegyszerállóság:
  A szálerősítésű anyagok – az alappolimer tulajdonságaitól függően – vegyszerekkel szembeni ellenállóképességet is biztosítanak.
 6. Rugalmas tervezés:
  A szénszálerősített FDM-anyagok olyan összetett geometriájú és alakú, erős alkatrészek létrehozására képesek, amelyeket hagyományos gyártási módszerekkel nehéz vagy lehetetlen lenne elkészíteni.
 7. Költséghatékonyság:
  A kompozit 3D nyomtatás költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos gyártási módszerekkel történő kis sorozatú gyártás.
 8. Kevesebb hulladék:
  A szénszálas 3D nyomtatás csökkentheti a hulladék mennyiségét, mivel csak az alkatrész előállításához szükséges anyagot használja fel.
 9. Hatékonyságnövelés:
  A kompozit anyagok javíthatják a hatékonyságot azáltal, hogy csökkentik az alkatrész létrehozásához szükséges időt és munkaerőigényt a hagyományos technológiákhoz vagy az öntött alternatívákhoz képest.

A Stratasys három szénszálerősítésű kompozit FDM hőre lágyuló műanyagot kínál, ismerje meg őket a képekre kattintva!

ABS alappolimerrel kombinált szénszál

Nylon alapú polimer aprított szénszálakkal keverve

Nylon 12 alappolimer és 30 tömegszázalék aprított szénszál kombinációja

Tudta, hogy az additív gyártás legmegbízhatóbb és legnépszerűbb megoldása a Stratasys FDM technológia, és azon belül a karbonszállal erősített alapanyagok? 
Tudta, hogy fém alkatrészeit is kiválthatja könnyű és extra-erős szénszálas kompozit 3D nyomtatott alkatrészekkel?

Ismerje meg a Stratasys megbízható kompozit 3D nyomtatóit a VARINEX csapatától!
25 éve segítjük additív gyártással Magyarország vezető ipari cégeit és innovációikat!