CSerélje újra mostani 3D nyomtatóját!

Stratasys-Siemens Healthineers együttműködés az orvosi képalkotás fejlesztéséért

A Stratasys bejelentette, hogy partnerségre lépett a Siemens Healthineers-szel egy mérföldkőnek számító kutatási projekt megvalósítása érdekében. A program célja új, korszerű megoldások kifejlesztése a komputertomográfiához (CT) használatos orvosi képalkotó fantomokhoz.

A CT-szkennerek az orvosi képalkotás létfontosságú eszközei és a kórházak szinte univerzális felszerelései világszerte. A CT-fantomok olyan speciális eszközök, amelyeket a CT-szkennerek teljesítményének értékelésére és biztosítására használnak. Az emberi test bizonyos jellemzőinek szimulálására tervezett fantomok lehetővé teszik különböző alapvető mérőszámok, többek között a sugárdózis és a képminőség értékelését, segítve a kalibrációt és biztosítva a szkenner konzisztens teljesítményét. A közös fejlesztés a Stratasys PolyJet™ technológiáját és  egyedülálló RadioMatrix™ alapanyagát kombinálja a Siemens Healthineers fejlett algoritmusával, hogy a szkennelt betegképeket konkrét anyagjellemzőkké alakítsa át az emberi anatómia radiológiai tulajdonságainak megfelelően. A megoldás lehetővé teszi a személyre szabott fantom-gyártást és az ultrarealisztikus emberi anatómiai jellemzők létrehozását a betegspecifikus patológia teljes radiológiai pontosságával, ami korábban nem volt lehetséges.

A Stratasys és a Siemens Healthineers közös projektje ultra-realisztikus 3D nyomtatott fantomok létrehozását teszi lehetővé, az emberi anatómia teljes radiográfiai pontosságával.
A Stratasys és a Siemens Healthineers közös projektje ultra-realisztikus 3D nyomtatott fantomok létrehozását teszi lehetővé, az emberi anatómia teljes radiográfiai pontosságával.

Ez a közös projekt átalakítja a fantomok felhasználásának módját az orvostudományban, és egyes esetekben lehetővé teszi az eszközgyártók és a tudományos intézmények számára, hogy az emberi holttesteket 3D nyomtatott modellekkel helyettesítsék. Ez a megoldás rendkívüli hatékonyságot tesz lehetővé, és minimalizálja az elkerülhetetlen emberi eltéréseket. A munka fontos kutatási adatokat is eredményez majd, amelyek kulcsfontosságú ismereteket nyújtanak a CT-rendszer algoritmusainak fejlesztéséhez, az anyagfejlesztés ösztönzéséhez és a lehetséges új alkalmazási területek feltárásához, valamint a jövőbeli kutatási lehetőségek beazonosításához.

"A képalkotó fantomok jelenlegi korlátai régóta kihívást jelentenek a radiológiai közösség számára. A Siemens Healthineers-szel való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy közösen fedezzük fel a radiopak (sugárzást át nem bocsátó) anyagainkban és a 3D nyomtatási technológiáinkban rejlő hatalmas lehetőségeket ezen akadályok leküzdésére."
Erez Ben Zvi
Stratasys egészségügyi alkalmazásokért felelős alelnök

A kutatás a feji és nyaki régió kisebb méretű anatómiáinak 3D nyomtatott fantomjainak gyártásával kezdődik, majd fokozatosan egyre nagyobb és összetettebb anatómiák előállítását célozza meg – egészen az első fázis végpontjáig, a szívmodell és egy teljes emberi törzs 3D nyomtatásáig, teljes röntgenfelvételi pontossággal.

"A projektből nyert tudás áttörést jelent az orvosi képalkotásban, amely új felhasználási lehetőségeket nyit a 3D nyomtatás és a képalkotás terén. Izgatottan várjuk az együttműködésből fakadó lehetőségeket, és hiszünk abban, hogy ezek hosszú távú hatással lesznek az orvosi és tudományos alkalmazásokra."
Lampros Theodorakis
Siemens Healthineers, komputertomográfiás termék- és klinikai marketing vezető
3D nyomtatott fej anatómiai modell

Felkeltette érdeklődését a Stratasys orvostudományi alkalmazásra készült technológiája?

Ismerje meg a J850 Digital Anatomy Printert!