A Stratasys az Origin felvásárlásával új 3D nyomtatási platformmal bővíti portfólióját

A Stratasys bejelentette, hogy megállapodást írt alá a 3D nyomtató gyártó Origin start-up 100 millió dollár összértékben történő megvásárlásáról. A várhatóan 2021 januárjában lezáruló felvásárlás segít megerősíteni a Stratasys vezető szerepét a tömeggyártással készülő polimer alkatrészek gyorsan fejlődő piacán. Ez olyan iparágakban terjeszkedhet, mint a fogászat, a gyógyászat, a szerszámipar, a hadiipar és a fogyasztásicikk gyártás bizonyos szegmenseiben.

Az Origin 3D nyomtatók különösen jól alkalmazhatóak a végfelhasználásra szánt, tömeggyártással készült alkatrészek esetében.

A San Francisco-i székhelyű Origin élen jár a végfelhasználói alkatrészek additív gyártásával kapcsolatos új szemléletmód kialakításában. A vállalat első ipari 3D nyomtatója, az Origin One programozható fotopolimerizációt (P3) alkalmaz. A fény, a hőmérséklet, az erő és még számos változó szabályozásával kivételes pontosságú és szilárdságú alkatrészeket állíthatunk elő. A berendezés által használt P3 technológia lényege, hogy a folyékony fotopolimer alapanyagot fénnyel szilárdítja meg.

„Ügyfeleink olyan additív gyártási megoldásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik az ipari minőségű alapanyagok használatát tömeggyártáshoz, folyamat- és minőségellenőrzéssel.” – Mondta Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója.
„Úgy gondoljuk, hogy a szoftvervezérelt Origin One rendszer a legjobb az iparban, mivel ötvözi a nagy teljesítményt és a rendkívüli pontosságot. Ha az Origin kiterjedt alapanyag palettáját a Stratasys iparágvezető piacralépési stratégiáival kombináljuk, képesek leszünk a keresett gyártási alkalmazások széles körének megfelelni világszerte. Tervezzük a porágyas fúziós technológia bevezetését is. Ez az Origin felvásárlásával együtt közelebb visz a célunkhoz, hogy a polimer additív gyártás vezető szereplői legyünk. Mindezt Ipar 4.0-nak megfelelő, átfogó, piacvezető technológiák és megoldások biztosításával. “

Mérettartó, tartós alkatrészek, széles alapanyagválaszték

Ez az új technológia lehetővé teszi az ügyfelek számára mérettartó, részletes kidolgozottságú, alkatrészek 3D nyomtatását nagy pontossággal, sztenderd minőségű, tartós alapanyagok széles választékából. A vállalat az alapanyagok fejlesztésén olyan partnerekkel működik együtt, mint a Henkel, a BASF és a DSM.

“Már a One bevezetése előtt együtt dolgoztunk az Origin-nel az alapanyagok fejlesztésén. Hittünk a technológiájukban és abban az elképzelésükben, hogy a fotopolimereknek helye van az additív gyártásban.” – Mondja François Minec, a BASF 3D Nyomtatási Megoldások vezérigazgatója.

Az Origin One rendszereket sikeresen alkalmazzák az ECCO cipőgyártó vállalatnál is. „Örömmel folytatjuk együttműködésünket az Origin csapattal, immár a Stratasys globális infrastruktúráját is kihasználva” – mondja Jakob Møller Hansen, az ECCO kutatásfejlesztésért felelős alelnöke.

A Covid-19 világjárvány alatt az Origin bizonyította, hogy technológiája megfelel a gyártási alkalmazásokhoz. Többszázezer klinikailag tesztelt orrmintavételi pálciká, többezer arcvédő pajzsot és lélegeztetőgép-elosztót gyártott.

„Azért alapítottuk a céget, hogy egy teljesen új additív gyártási platformot hozzunk létre, amely lehetővé teszi végfelhasználói alkatrészek tömegtermelését hihetetlen pontossággal, szilárdsággal és teljesítménnyel, széles körű alapanyagválasztékkal.” – mondja Christopher Prucha, az Origin vezérigazgatója és társ-alapítója.
„A Stratasys volt a legalkalmasabb vállalat, akihez csatlakozhattunk jövőképünk megvalósítása érdekében. Páratlan lehetőséget biztosítanak a piaci elérés jelentős bővítésére, így P3 technológiánkat nagyobb közönséghez juttathatjuk el.”

Amennyiben felkeltette érdeklődését a bejegyzésben említett technológia, ismertje meg jobban az Origin One 3D nyomtatót!