A Stratasys két új kompozitgyártásra optimalizált 3D nyomtatóval bővíti F123 sorozatát

Az új nyomtatók és a nylon-szénszálas anyag az additív gyártás új alkalmazási lehetőségeit biztosítják a gyártósoron

A Stratasys a polimeralapú 3D nyomtatási megoldások egyik piacvezetője bejelentette, hogy az F190CR és az F370®CR modellekkel bővítette az F123 Series3D nyomtatók családját, az új, szénszállal erősített FDM® Nylon-CF10 anyag bevezetése mellett. Az új nyomtatók kiemelkedő merevségű és strapabíróságú anyagokkal is dolgoznak, megerősített, kompozitgyártásra kifejlesztett gépek. Az új kompozit 3D nyomtatók gyártók és ipari gépkezelők számára készültek azzal a céllal, hogy a hagyományos gyártási technológiákat nagy teherbírású kompozit anyagok 3D nyomtatásával egészítsék ki. A nyomtatók segítségével gyorsabban és költséghatékonyabban gyárthatók végfelhasználói alkatrészek, ideálisan használhatók befogószerszámok, szerelési ülékek és más munkadarabtartó szerszámok előállításához.

„Több mint 35 éve dolgozom mérnöki területen, és közel áll hozzám az innováció – nem csupán az új termékek fejlesztésében, de a termékek fejlesztése során alkalmazott folyamatok és eszközök terén is. A Stratasys több mint 20 éve teszi ezt lehetővé számomra a 3D nyomtatás révén” – mondta Dave Thompson, a Graco Inc. globális mérnöki tervezésért, vevőszolgálatért és alvállalkozói berendezésekért felelős részlegének alelnöke. A minneapolisi székhelyű Graco Inc. a folyadékkezelő berendezések egyik globális piacvezetője és az F370CR bétatesztelő ügyfele.

Az új 3D nyomtatók és a nylon-szénszálas anyag az additív gyártás új alkalmazási lehetőségeit biztosítják a gyártósoron

„Az évek során kibővítettük a Stratasys nyomtató flottánkat, valamint azok alkalmazási körét is a prototípuskészítésen kívül a szerszámok, szerelési ülékek és a robotjaink által használt fogószerszámok előállítására. Az új Stratasys F370CR nyomtató lehetővé teszi számunkra, hogy új szintre emeljük a fejlett gyártási alkalmazásainkat, megnöveljük a szerszámaink élettartamát, valamint akár jobb felületi minőséget érjünk el.”

Az új 3D nyomtatók részét képezi az integrált GrabCAD Print szoftver, amely egyszerű, intuitív munkafolyamatot biztosít a CAD fájlok és a 3D nyomtatás között, illetve fejlett funkciókkal gondoskodik a nyomtatás sikeréről. A Stratasys a vállalati alkalmazásokhoz való csatlakoztathatóságot is biztosítja az MTConnect szabvány és az általa fejlesztett GrabCAD szoftverfejlesztői készlet révén. A kompozitgyártásra optimalizált F123 sorozatú 3D nyomtatók részét képezik a többször használható nyomtatótálcák, a távoli megfigyelést szolgáló beépített kamera és a közel 18 centiméteres vezérlő érintőképernyő. Az F370CR nyomtató emellett automatikus alapanyagcserét is biztosít, ami azt jelenti, hogy nem szükséges megszakítani a nyomtatást az anyagok cseréjéhez – a rendszer egyszerűen behelyez egy új kazettát, és a nyomtatás folytatódik.

Az új kompozit 3D nyomtatók gyártók és ipari gépkezelők számára készültek azzal a céllal, hogy a hagyományos gyártási technológiákat nagy teherbírású kompozit anyagok 3D nyomtatásával egészítsék ki

„A Stratasys olyan 3D nyomtatókat és alapanyagokat biztosít, amelyek elősegítik a fejlett gyártás bővítését a gyártósoron, például ezeket az új CR 3D nyomtatókat, amelyekkel strapabíróbb, merevebb anyagokkal, nagyobb pontossággal nyomtathatunk” – mondta a Stratasys gyártásért felelős alelnöke, Dick Anderson. „Ellenőrzött és közzétett adatok bizonyítják, hogy ezek az új nyomtatók akár 99%-os méretismételhetőségre képesek az alkatrész méretétől és geometriai összetettségétől függetlenül. Ezt a 99%-os üzemidővel, valamint az egyedi szerviz- és támogatási szolgáltatással kombinálva a gyártók bátran felgyorsíthatják az additív gyártásra való áttérést.”

Más nyomtatókkal szemben a Stratasys kompozit gyártásra optimalizált F123 sorozatú nyomtatói több fajta alapanyagot kínálnak nagyobb nyomtatási kapacitás mellett, oldható támasztóanyagokkal és alacsonyabb nyomtatási költségekkel a nagyobb nyomtatótérnek köszönhetően. Továbbá más nyomtatókhoz képest az F370CR nagyobb, teljes mértékben fűtött, stabilizátorfalakkal kombinálható nyomtatókamrája lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy magasabb alkatrészeket nyomtathassanak, kiváló mechanikai és esztétikai minőségben.

A Stratasys ezen kívül bevezette az FDM Nylon-CF10 nevű új kompozit alapanyagot is az F123 sorozatú nyomtatókhoz. Ez az anyag több mint 60%-kal strapabíróbb, és közel háromszor merevebb, mint az alapjául szolgáló nylon anyag. A feldarabolt szénrostokból álló anyag csak egy az F123 sorozatú nyomtatókhoz elérhető számos hőre lágyuló alapanyag közül. Ezt az anyagot a Stratasys oldható támasztóanyagaival kombinálva a gyártók korlátozás nélkül, bármilyen geometriát kinyomtathatnak. Az F190CR és F370CR nyomtatók ezen kívül számos egyéb módosított, hőre lágyuló anyagot is támogatnak.

Az új kompozit-kompatibilis F123 sorozatú nyomtatók és az FDM Nylon-CF10 anyag mostantól rendelhető, várhatóan júniusi kiszállítással. A Stratasys új gyártási megoldásairól egy élő esemény keretein belül osztotta meg az információkat, amely utólag visszanézhető. További információért felkeresheti a Stratasys kompozitgyártásra optimalizált F123 sorozatának termékoldalát is.

A Stratasys innovatív 3D nyomtatási megoldásokkal vezeti a globális eltolódást az additív gyártási technológiák felé olyan iparágakban, mint a repülőgépipar, az autóipar, a fogyasztási cikkek gyártása vagy az egészségügy. A Stratasys-megoldások intelligens és összekapcsolt 3D nyomtatókkal, polimer anyagokkal, szoftverek ökoszisztémájával és rendelésre elérhető alkatrészekkel biztosítják a versenyelőnyt a termékértéklánc minden eleménél. A világ vezető szervezetei is a Stratasys segítségével alakítják át termékeik dizájnját, növelik gyártási és ellátóláncaik rugalmasságát, valamint javítják a betegellátás minőségét. Ha szeretne többet megtudni a fenti termékekről, keresse a Stratasys termékek magyarországi forgalmazóját, a VARINEX Zrt.-t (3dp@varinex.hu,)