A Stratasys 16 új alapanyaggal bővíti kínálatát három additív gyártási technológiában

Az első validált anyagok bejelentése FDM 3D nyomtatókhoz
A P3 révén nyitott, kutatáshoz használható anyagok válnak elérhetővé az Origin One 3D nyomtatókhoz
A SAF technológián alapuló H350 3D nyomtató támogatni fogja a polipropilén és a PA12 por anyagokat

A Stratasys új alapanyagokat jelentett be három különböző 3D nyomtatási technológiához, köztük most először külső féltől származó anyagokat is az FDM® 3D nyomtatókhoz. A 16 új alapanyag jelentősen bővíti a Stratasys berendezések gyártási alkalmazásainak körét.

A Stratasys gyorsan bővíti alapanyag kínálatát, hogy megfelelhessen az additív gyártási megoldások iránti, egyre növekvő igénynek. Az új anyagok között megtalálhatók az FDM 3D nyomtatókhoz fejlesztett “Stratasys Validated” alapanyagok, a P3 technológiájú Origin® One 3D nyomtatókhoz Open Material License-cel kutatáshoz használható alapanyagok , valamint az SAF technológián alapuló H350 3D nyomtatóhoz elérhető polipropilén-por.

A Stratasys új alapanyagokat jelentett be három különböző 3D nyomtatási technológiához, köztük most először külső féltől származó anyagokat is az FDM® 3D nyomtatókhoz

Dr. Yoav Zeif, a Stratasys vezérigazgatója szerint a bővített alapanyagválaszték vonzóbb additív gyártási lehetőségeket kínál az ügyfelek számára.

„Azt szeretnénk, hogy amikor az ügyfelek felismerik gyártási folyamataik számára a polimeralapú 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, biztosak lehessenek benne, hogy a Stratasys-nál elérhetők a megfelelő megoldások: ez a piacvezetők dolga” – mondta a vezérigazgató. „Az általunk biztosított öt 3D nyomtatási technológia lefedi az ipari polimerek piacának jelentős részét, a nyílt szoftver-ökoszisztémánk pedig a teljes digitális folyamatot. Bővülő anyagválasztékunknak köszönhetően ügyfeleink rövidebb idő alatt szélesebb anyagkínálatot érnek el, így gyorsan megvalósíthatják additív gyártási elképzeléseiket.”

Külső féltől származó, validált FDM-anyagok

A Stratasys a Covestro, a Kimya és a Victrex plc alapanyagszolgáltatókkal együttműködve vezeti be a “Stratasys Validated” alapanyagokat a Stratasys FDM 3D nyomtatókhoz, elsőként a Fortus® 450mc platformhoz. Ezeket az anyagokat a Stratasys alapszintű megbízhatósági vizsgálattal validálta, hogy felgyorsítsa a piacon elérhető anyagkínálat bővülését.
Az új FDM-anyagok többek között a következők:

 • Nagy teljesítményű polimerek:
  Az Arkema/Kimya PEKK-SC egy félkristályos, hőre lágyuló PEKK polimer, amely az Arkema KEPSTAN® anyagán alapul; a VICTREX AM 200 egy félkristályos, hőre lágyuló LMPAEK műanyagszál, amely kompatibilis az oldható támaszanyagokkal.
 • Megerősített és speciális tulajdonságú polimerek:
  A Covestro PA6/66 GF20 FR egy tűzálló, üvegszálas kompozit alapanyag.
 • Mérnöki polimerek:
  A Kimya PC FR egy tűzálló polikarbonát alapanyag.
 • Szabványos minőségű polimer: 
  HIPS ütésálló polisztirén

A külső féltől származó, validált anyagok várhatóan az év vége előtt kerülnek kiszállításra.

A Stratasys a legnagyobb teljesítményű, “Stratasys Preferred” szintű anyagok választékát is bővítette egy új alapanyaggal. Az FDMNylon-CF10 egy erős, szénszálas kompozit anyag, amely várhatóan az év közepén válik elérhetővé. 

Új, kutatáshoz használható, nyitott anyagok az Origin One-hoz

A Stratasys az Origin One 3D nyomtató felhasználási lehetőségeit is tovább bővíti, ennek keretében új anyagokhoz biztosít hozzáférést ügyfeleinek az éves Open Material License-en (OML) keresztül, amelyet a vállalat tavaly ősszel vezetett be. Nyolc, nagy igénybevétellel járó végfelhasználói alkalmazásokhoz is használható új alapanyagot határoztak meg az OML-program részeként, ezek közé sorolható a fröccsöntéshez és öntéshez használható, a kerámiaalapú, az elektrosztatikus feltöltődést megakadályozó (ESD) és a rugalmas termékek gyártásához alkalmas fotopolimer műgyanta.

A programhoz olyan fejlesztők járulnak hozzá új, nyitott alapanyagokkal, mint a Covestro, az Evonik, az Arkema, a BASF Forward AM, a Mechnano, Tethon 3D, a Liqcreate és a polySpectra. A haladó felhasználók számára teszteléshez, fejlesztéshez, valamint különleges vagy újszerű tulajdonságokkal rendelkező végfelhasználói alkatrészek előállításához készült alapanyagokat közvetlenül a gyártóktól és azok forgalmazóitól lehet megvásárolni.

Polipropilénnel bővül a H350 anyagválasztéka

A Stratasys bejelentette továbbá a polipropilén (PP) alapanyag alkalmazásának lehetőségét az alkatrészek tömeggyártásához kialakított, SAF technológián alapuló H350 3D nyomtatóhoz. A polipropilén egy sokoldalú, rugalmas, rendkívül elterjedt polimer. Könnyebb alakíthatósága, vegyi hatásokkal szembeni nagyobb ellenállása, valamint fertőtleníthetősége sokféle felhasználásra alkalmassá teszi, például belső és külső autóipari alkatrészekhez, protézisekhez és fogyasztási cikkekhez. 

A fenntartható forrásból származó, 100%-ban bioalapú ricinusbabból előállított, nagy kapacitású PA11, és a 2021 szeptemberben bemutatott PA12 (Nylon 12-ként is ismert) alapanyag mellett a polipropilénnel bővíti a H350 3D nyomtató alapanyagválasztékát a Stratasys. A mai ipari 3D nyomtatás egyik legelterjedtebb anyaga[1], a PA12 geometriai pontosságot, vegyi hatásokkal szembeni ellenállást és merevséget biztosít a gép részegységek gyártásához, a kommunikációs ipari felhasználáshoz és prototípuskészítéshez. A PA12 és a PP várhatóan az idei év későbbi időszakában lesz elérhető.

A Stratasys az optimalizált és validált alapanyagok legszélesebb választékával mostantól progresszív módon kezelt, nyitott alapanyagkínálatot biztosít az iparág legátfogóbb polimeralapú additív technológiáihoz. A GrabCAD Print™ szoftveren keresztül az ügyfelek mostantól rendszerszintű nyomtatási paraméterekhez férhetnek hozzá, amelyekkel igény szerint finom-hangolhatják az anyagtulajdonságokat és optimalizálhatják az alkatrészek tulajdonságait.

A Stratasys új gyártási megoldásait élő, virtuális esemény keretében mutatta be, amely utólag visszanézhető a Stratasys honlapján.


[1] „Additive Manufacturing Market Report” (Additív gyártás – piaci jelentés), AMPOWER, 2022. március