Új Stratasys H350 3D nyomtató, ipari additív gyártásra tervezve

A SAF technológiával működő Stratasys H350 3D nyomtatót úgy tervezték, hogy egyenletes, pontos és gyártásminőségű alkatrészeket szállítson megfizethető és kiszámítható költségekkel. A SAF technológia a hagyományos gyártási technológiákhoz vagy a versenytárs 3D nyomtatókhoz képest gyorsabban és pontosabban állít elő végfelhasználásra szánt alkatrészeket. A H350 nyomtató körülbelül tucatnyi, SAF technológiával nyomtatott alkatrészt is tartalmaz.

Stratasys H350 3D nyomtató
A SAF™ technológiával működő új H350 3D nyomtató gyártásszintű teljesítményt nyújt a végfelhasználói alkatrészek számára. Úgy tervezték, hogy a gyártók részére következetes, versenyképes és kiszámítható alkatrészköltséget garantáljon, valamint ellenőrzött körülmények között biztosítsa a tömeges alkatrészgyártást

A Stratasys – a polimer 3D nyomtatási megoldások vezető gyártója – bemutatta a Stratasys H350™ additív gyártó berendezést, amely a Stratasys új H sorozatú gyártási platformjának első 3D nyomtatója. A SAF™ technológiával működő új H350 3D nyomtató végfelhasználói alkatrészek sorozatgyártására képes. Úgy tervezték, hogy a gyártók részére következetes, versenyképes és kiszámítható alkatrészköltséget garantáljon, valamint ellenőrzött körülmények között biztosítsa a tömeges alkatrészgyártást. A H350 nyomtató körülbelül tucatnyi, SAF technológiával nyomtatott alkatrészt is tartalmaz. A 3D nyomtató szállítása várhatóan 2021 harmadik negyedévében indul.

„Látjuk, hogy a 3D nyomtatás alkalmása a sorozatgyártásban átalakítja az egész gyártóipart, nagyobb rugalmassággal termelhetnek a vállalatok” – mondta Omer Krieger, a Stratasys termékstratégiájával és vállalati fejlesztéssel foglalkozó ügyvezető alelnöke.

„Úgy gondoljuk, hogy a H350 és a SAF technológia kiemelkedik a hagyományos gyártási módszerek és az alternatív 3D nyomtatási megoldások közül, amikor több ezer darabos alkatrész megbízható és megismételhető gyártására van szükség, meggyőző gazdaságossággal.”

A Stratasys márciusban osztott meg részleteket az SAF technológiáról. Ez az ipari minőségű additív gyártási technológiája két fázisban, de azonos irányban hajtja végre a nyomtatóágyon a 3D nyomtatás kulcsfontosságú lépéseit, ezáltal az összes nyomtatott alkatrész számára egyenletes hőeloszlást és konzisztenciát biztosít, függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el a nyomtatóágyon. A SAF emellett hozzájárulhat az alacsonyabb működési költségekhez és növelheti azok kiszámíthatóságát. Például a Big Wave™ porkezelő rendszer csökkenti a por öregedését, míg a garanciális, ipari piezo-elektromos nyomtatófejeket úgy tervezték, hogy ne igényeljenek rendszeres cserét.

A Stratasys H350 3D nyomtatót úgy alakították ki, hogy kielégítse az olyan iparágak vásárlói igényeit, mint az autóipar, a kereskedelmi, a fogyasztási és az elektronikai cikkek gyártása, amelyek profitálnak abból, hogy képesek nagy mennyiségű 3D nyomtatott alkatrészt gyorsan előállítani, kiszámítható költséggel, gazdaságosan. A 3D nyomtatási szolgáltatást  nyújtó vállalatok és a szerződéses gyártók is profitálnak a rendszer ipari szintű teljesítményéből. Javasolt alkalmazási területei olyan végfelhasználói alkatrészek gyártása, mint a burkolatok, csatlakozók, zsanérok, kábeltartók, elektronikai házak és csatornák.

Stratasys H350-nel 3D nyomtatott alkatrész
Stratasys H350-nel 3D nyomtatott testreszabott elektronikai dobozok. A hagyományos gyártáshoz több különálló darab előállítására és összeszerelésére lenne szükség. A H350 additív-gyártása lehetővé teszi egyetlen alkatrészként történő gyártását

A német Goetz Maschinenbau, 3D nyomtatási szolgáltatást nyújtó vállalat volt az egyike azoknak, akik a H350 3D nyomtató béta-tesztelését végezték.
A vállalat a már meglévő Stratasys FDM és PolyJet rendszerei mellett a H350 új SAF technológiájával is gyárt alkatrészeket autóipari, fogyasztási cikk- és orvosi eszközgyártó ügyfeleknek.

Egy új SAF-alapú 3D nyomtató beüzemelése jelentős növekedési lehetőséget jelent a vállalat számára, mivel a CNC megmunkálás kiváltásán túl alkalmas a végfelhasználói alkatrészek közvetlen gyártására is.

“Ambiciózus terveink vannak üzleti tevékenységünk bővítésére, és úgy gondoljuk, hogy a Stratasys H350 alkalmazása ennek a növekedésnek kulcsfontosságú eleme lesz” – mondta Philipp Goetz, a Goetz Maschinenbau tulajdonosa. „A H350 segítségével teljesítettünk nagy méretű, és több száz kisebb darabból álló alkatrész megrendelést is. Lenyűgözött minket a rendszer és az SAF technológia teljesítménye, az alkatrészek egyenletes minősége és az ismétlési pontosság, amit ez a technológia biztosít. A rendszer rendkívül megbízhatónak bizonyult.”

A H350 számos vezérlési funkciót kínál a vállalatoknak, amelyek készek áttérni az additív gyártásra. Az összes gyártási adat naplózásra kerül a teljes folyamat nyomon követhetősége érdekében, és a felhasználó ellenőrzése alatt marad. A nyomtatási paraméterek igény szerint finomhangolhatók, és a gyártási folyamat végig ellenőrizhető.

Jól kihasználható munkatér

A SAF technológia lehetővé teszi a munkatér átlagos 12%-os kihasználását szemben a porágyas fúziós 3D nyomtatókra jellemző 6-10%-os értékkel. Egyes gyártásoknál a Stratasys képes volt akár 23,5%-os arányt is elérni valós körülmények között. A térkihasználás növekedésével nő az egyszerre gyártható darabszám, vagy csökken a gyártási idő.

Alapanyag

A Stratasys tanúsított, harmadik féltől származó alapanyagokat használ a H sorozatú rendszerekhez. A kiindulási alapanyag a Stratasys High Yield PA11, amely fenntartható, ricinusolajból készülő bioalapú műanyag. A PA12-hez képest a PA11 kevésbé környezetszennyező, kiváló hőállósággal rendelkezik és kevésbé rideg, ezért kevésbé törékeny. A most bemutatott alapanyag az ISO 10993-5 citotoxicitás és az UL94 HB gyúlékonysági teszteket már teljesítette. A Stratasys hosszú távon számos tanúsított polimer alapanyag bevezetését tervezi a SAF technológia előnyeinek kihasználása érdekében.

Szoftver

Felismerve a vállalatirányítási rendszerrel való összekapcsolhatóság fontosságát a termelésirányítás szempontjai alapján a H350 ügyfelei az MT Connect szabvány révén integrálhatják berendezésüket a gyártásirányítási rendszerükhöz. A Stratasys H350 berendezés kompatibilis a Materialise Magics, a Siemens NX és a PTC Creo szoftverekkel, kiegészítve a Stratasys Build Processorral. A Stratasys a jövőben GrabCAD Print támogatást is kínál majd a 3D nyomtatás előkészítéséhez.

Ha cikkünket érdekesnek találta, és szívesen olvasna bővebben is a berendezésről, lapozzon tovább a Stratasys H350 3D nyomtató oldalára!

Kapcsolattartók:

Fehér Zoltán
ügyvezető igazgató
+36 30 241 7813
feher@varinex.hu
Hermán Balázs
értékesítési tanácsadó
+36 30 358 3695
herman@varinex.hu