Jobb végeredmény elasztomer 3D nyomtatással

A STRATASYS a nagy teljesítményű és professzionális FDM technológia előnyeinek kiaknázásához az F123 3D nyomtató sorozatnál a berendezésekhez kifejlesztett GrabCAD Print szoftvert ajánlja. A GrabCAD Print az ipar speciális elvárásainak is megfelelő és intelligensen testre szabható 3D nyomtatási megoldást biztosít a felhasználóknak.

Légterelő cső TPU 92 alapanyagból

A kihívás:

Az elasztomer anyaghasználat továbbra is növekszik világszerte, és a különböző iparágak egyre inkább elkezdtek a 3D nyomtatás felé fordulni a költségek és a piacra jutás idejének csökkentése érdekében. Mint minden technológiánál, az optimális eredmények elérése függ az elasztomer egyedi kihívásainak megértésétől, tekintettel a rugalmasságára.

A nagy, ipari nyomtatási rendszerek intenzív munkafolyamatokkal dolgoznak. A kisebb, alacsonyabb árú FDM rendszerek előnye lehet az alacsony kezdeti költség, de építési kapacitásuk korlátozza az előállítani kívánt alkatrészek méretét. Rendkívül fontos, hogy a támaszanyag ne korlátozza az alkatrészek összetettségét. Ezek az alacsonyabb árú nyomtatók a modellek anyagából építenek támaszt, aminek következtében felület minősége romlik a támasz eltávolítása során.

A megoldás: STRATASYS F123 és az oldható támaszanyag

A válasz erre a kihívásra az elasztomer 3D nyomtató rendszer, amely jó hozzáférhetőséget, nagy építési szabadságot, könnyű kezelhetőséget és oldható támaszanyagot kínál. Ez a kombináció lehetővé teszi nagyobb, komplexebb elasztomer alkatrészek gyors és költséghatékony előállítását.

Ütésálló burkolat TPU 92 alapanyagból

A STRATASYS F123 ™ sorozatú 3D nyomtatók mindezeket a képességeket kínálják az FDM ™ TPU 92A, hőre lágyuló poliuretán elasztomer műanyagból. Ezek közül a műanyagok közül azonban a legértékesebb a QSR ™ oldható támaszanyag. A QSR lehetővé teszi, hogy olyan komplex geometriákat nyomtasson, amelyek más módon kivitelezhetetlenek lennének. Az F123 sorozat bizonyítottan megbízható és valódi plug-and-play alkalmazást biztosít.

A TPU-t (Thermoplastic Polyurethane Elastomer) az olyan kiváló tulajdonságai, mint a nyújthatóság, a kiváló szilárdság és az extrém tartósság, alkalmassá teszik komplex, üreges, rugalmas prototípusok és kis sorozatban gyártható termékek 3D nyomtatására. Az oldható támaszanyagnak köszönhetően nem kell többé tervezési kompromisszumokat kötni, és a költségek is csökkennek.

Az oldható támaszanyag egy erre az eljárásra kifejlesztett tartályban válik le a kész tárgyról, ellentétben a törhető támaszanyaggal, ami kézzel távolítható el. A törhető támaszanyag eltávolítása a belső járatokkal rendelkező csövekből sok időt igényel, feltéve, hogy egyáltalán hozzáférhető. Az oldható támaszanyagokkal készült alkatrészeket azonban egyszerűen bele lehet meríteni az oldatba, amely feloldja a támaszanyagot. Ezen túlmenően az oldható támaszanyaggal elkerülhetők a törhető támasz leválasztásakor jellemző felületi sérülések és mérettartási problémák.

Az új, rugalmas és szakadásálló alapanyag széleskörű felhasználási lehetőséget kínál az iparban, mint pl. az autóipar vagy a sportszergyártás. Többek között készíthetők belőle különféle tömítések, tömlők, csövek, konzolbélések, fogantyúk, felületvédők.

Forrás: VARINEX /Gyártástrend online

Kapcsolattartó:

Fehér Zoltán
3D nyomtatás üzletág igazgató
és értékesítési vezető
+36 30 241 7813
feher@varinex.hu