A gyártás fejlesztése szénszálas 3D nyomtatással: 3 esettanulmány

A szénszálas kompozit 3D nyomtatók, például a Stratasys F370®CR képességeinek segítségével a vállalatok kihasználhatják a szénszállal töltött hőre lágyuló műanyagok előnyeit, additív gyártással forradalmasítva a gyártási folyamatokat. Ebben a blogbejegyzésben három figyelemre méltó történetet vizsgálunk meg, amelyben a vállaltok felismerték a szénszálas 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, bemutatva annak hatékonyságát, erejét és sokoldalúságát.

A Graco kihasználja a kompozit 3D nyomtatás erejét

Graco: A hatékonyság növelése ergonomikus szerszámmarkolatokkal

A Graco vállalat, amely a folyadék- és bevonatkezelő rendszerek egyik legnagyobb gyártója, kihívással nézett szembe festékszóróinak nyomásszabályozó szerszámával kapcsolatban. A meglévő ABS műanyag eszköz fogazatai többszöri használat során elkoptak, ami gyakori cserét tett szükségessé. A vállalat olyan költséghatékony, tartós és könnyen gyártható megoldást keresett, amely nem igényelt gyakori cserét.

A megoldás: Kompozit 3D nyomtatás szénszállal
A Stratasys F370®CR kompozit 3D nyomtató beszerzésével a Graco mérnökei az FDM® Nylon-CF10 hőre lágyuló műanyagot választották, amely 10% aprított szénszállal kevert anyag, amely az ABS-hez képest nagyobb szilárdságot és szívósságot biztosít. A 3D nyomtatott kéziszerszám ergonomikus fogantyúval rendelkezik, amelyet gyorsabb és könnyebb előállítani, és felülmúlja a hagyományos megmunkálással készült alternatívát.

J.W. Speaker: Járműipari lámpatestek gyártásának racionalizálása

A nagy teljesítményű járművilágítások gyártásáról ismert J.W. Speaker Corporation számára kihívást jelentett az újonnan fejlesztett lámpatestek szivárgásvizsgálata. A hagyományos megközelítés az egyedi befogók alumíniumból történő gyártását jelentette, ami idő- és erőforrás-igényes folyamat volt.

A megoldás: 3D nyomtatás alkalmazása szénszálas anyagokkal
Az FDM® NylonCF10 szénszálas anyagból történő 3D nyomtatással a J.W. Speaker szerszámtervezői figyelemre méltó eredményeket értek el. A szénszállal kevert anyag megnövelt merevséget és szilárdságot kínál, ami alkalmassá teszi a nagyobb igénybevételt kívánó alkalmazásokhoz. A Stratasys F370CR kompozit 3D nyomtató lehetővé tette a csapat számára, hogy 80%-kal csökkentse a szerszámgyártási időt, nagyobb rugalmasságot biztosítva a szerszámtervezésben.

Mercury Marine: Gyorsabb és robusztusabb egyedi maszkoló készülékek

A Mercury Marine, a fogyasztói és kereskedelmi hajók motoros rendszereinek egyik kiemelkedő gyártója kihívásokkal szembesült a motorháztetőkre történő matricák felragasztásához szükséges egyedi maszkoló-eszközök gyártása során. A hagyományos módszerek költségesek és időigényesek voltak, ami a károsodások és kopások miatt gyakori cserékhez vezetett.

A megoldás: Szénszálas 3D nyomtatási technológia
A Mercury Marine tervezői a Stratasys F370®CR kompozit 3D nyomtatót és a nagy szilárdságú szénszálas kompozit hőre lágyuló műanyagokat használták fel egy innovatív matrica-felhordó befogóeszköz kifejlesztéséhez. Az FDM® Nylon-CF10 és az FDM® TPU-92A (rugalmas hőre lágyuló poliuretán) kombinációja olyan befogót eredményezett, amely illeszkedik a motorházfedél görbületéhez, és elkerülhető vele a felületet megkarcolása.

Összegzés

A 3D nyomtatási technológia és a szénszálas anyagok kombinációja a hatékonyság, az erő és a sokoldalúság új korszakába repítette a gyártóipart. A Stratasys F370®CR kompozit 3D nyomtatóhoz hasonló szénszálas 3D nyomtatók alkalmazásával olyan vállalatok, mint a Graco, a J.W. Speaker és a Mercury Marine újradefiniálták szerszámkészítési folyamataikat, optimalizálva a termelékenységet, csökkentve a költségeket és lehetővé téve a rugalmas tervezési iterációkat. Ahogy a szénszálas 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek tovább bővülnek, a technológia komoly ígéreteket hordoz az innováció előmozdítására a legkülönbözőbb iparágakban. Ennek az innovatív technológiának a használata már nem arról szól, tudunk-e szénszálat nyomtatni, hanem egy lehetőségként tekintsünk rá, amely segít a gyártási folyamatok forradalmasításában és a fejlődés élvonalában maradásban. A komplex, alámetszett geometriák gyártását a Stratasys által használt oldható támaszanyag tette lehetővé a fenti példákban.

A fent említett vállalatok már felismerték a szénszálas 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, annak hatékonyságát, erejét és sokoldalúságát.

Töltse le a 3 magyar nyelvű, inspiráló esettanulmány bővebb verzióját most!

Három inspiráló történet​: a gyártás fejlesztése szénszálas 3D nyomtatással
Név:* Munkahely neve:* E-mail cím:* Munkahelyi telefonszám:* Hozzájárulok ahhoz, hogy a VARINEX Zrt. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – visszavonásáig érvényes.

Elolvastam és megértettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.*

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!