UPDATE:

A Fekete Párduc jelmez kategóriában 2019-ben megkapta a legnagyobb elismerést, az Oscart!

A kép forrása: Marvel

………………………………………………………………………………………………

2018. január végén jelent meg a talán eddig legjobban várt szuperhős film, a Fekete Párduc. A film óriási sikert aratott és ez részben köszönhető Ruth E. Carternek, aki Hollywoodban nagy tiszteletnek örvendő jelmeztervező, többek között a Malcolm X (1992) és a Selma (2014) című filmekben végzett munkája által ismerik, de sok más filmben jelenített meg nagyon egyedi és bámulatosan szép öltözékeket.

Ebben a filmben is remek munkát végzett, ahol a múlt és a jelen afro-amerikai kultúráját kellett ötvöznie. Ryan Coogler (rendező) világában a legfejlettebb ország Wakanda, melynek lakosai erősen kötődnek gyökereikhez, ebben a futurisztikus technológiával rendelkező, azonban látszólag harmadik világbeli országban.

Ramonda királynő (Angela Bassett) 3D nyomtatóval készített válldísze (Fotó: vogue.co.uk)

Ezt az ellentmondást Ruth E. Carter tökéletesen szemlélteti, mikor megnézzük Ramonda királynő (Angela Bassett) 3D nyomtatóval készített válldíszét, mely a jelenleg elérhető legmodernebb csúcstechnológiával jeleníti meg egy már évszázadok óta létező kultúra jellegzetes jegyeit. A 3D nyomtatás egyik legnagyobb szépsége, hogy terveinknek csupán a képzeletünk szabhat határt, divattervezők is gyakran használják, mivel olyan darabok készíthetőek el vele, melyek más technológiával megvalósíthatatlanok lennének. Ezért, mikor Carter megálmodta ezt a grandiózus kelléket, nem is választhatott volna jobb és különlegesebb kivitelezést, mint a 3D nyomtatás.

Azonban nem ez a válldísz az első kellék, melyet 3D nyomtatóval készítettek szuperhős filmhez. Az előző évben megjelent Thor: Ragnarokban Hela fejdísze is ezzel a technológiával készült.