Elképesztő valósághűség a Stratasys új, opak PolyJet alapanyagaival

A Stratasys ismét magasra teszi a mércét a full-color, több-alapanyagos 3D nyomtatásban. A PolyJet™ 3D nyomtatók új, opak, azaz nem áttetsző és fényelnyelő alapanyagai lélegzetelállító valósághűséget és grafikus élességet biztosítanak. Ezt látni és tapintani kell, hogy elhiggye az ember.

3D nyomtatott élethű sörösüvegek

Az új VeroUltra™ White és VeroUltra™ Black alapanyagok bevezetése elképesztő valósághűséget tesz lehetővé számos prototípuskészítési projekthez. Ezekkel az alapanyagokkal még a nagyon vékony felületű műanyag alkatrészek 3D nyomtatásakor is opak, kiváló minőségű alkatrészeket kaphatunk. A palackokra és a csomagolásokra készülő szövegek és címkék ahhoz is elég élesek lesznek, hogy megfeleljenek a 2D-s grafikai előírásoknak. A színkontraszt javul ott, ahol nagy színbontás várható. Végezetül, ezek az új alapanyagok elképesztő élethűséget nyújtanak a természetes anyagok, például a fa, a szövet, és a márvány szimulálásához.

A képen: Az új, opak színeknek köszönhetően a valósághűség olyan prototípuskészítési alkalmazásokra is kiterjeszthető, mint a palackcímkék, ráadásul a VeroUltraClear alapanyaggal kombinálva üvegszerű átlátszóság érhető el.

“A PolyJet 3D nyomtatás továbbra is iparágvezető modellezési megoldás a tervezők számára, miközben mi folyamatosan fejlődünk” – mondta Shamir Shoham, a Stratasys Design alelnöke. “Ami tavaly elképzelhetetlenül valósághűnek tűnt, az erre az évre még jobb lett.” Eddigi ismereteik alapján a szín, az anyag és a kivitel – összefoglaló nevén „CMF”, – pontos leképezése nagyon drága és időigényes része a tervezési folyamatnak. Az elmúlt néhány évben a Stratasys PolyJet™ megoldásai már jelentősen rácáfoltak a tervezők ezen elméletére. A vállalat bevezette a PANTONE® validált színeket, hogy a kinyomtatott színek megegyezzenek a képernyőn láthatóakkal. A VeroUltra Clear-hez hasonló alapanyagokkal pedig olyan tulajdonságok váltak elérhetővé, mint az üvegszerű átlátszóság vagy a rugalmasság. Az olyan szoftverformátumok, mint a 3MF, egyszerűsítették a munkafolyamatot, így a nagy pontosságú modellezés mára szinte már csak egy kattintásból és nyomtatásból áll.

3D nyomtatott művészati alkotás

Az új opak színeknek köszönhetően a valósághűség olyan prototípuskészítési alkalmazásokra is kiterjeszthető, mint a palackcímkék, a mobileszközök, a háttérvilágítású képernyők és panelek, valamint a babák. A tervezők ki is használják ezt.

“A színminőség kiváló” – mondta Dennis Harroun, amerikai alkatrész tervező. Cége, a Mana Digital Albuquerque, 3D nyomtatott modelleket fejleszt játékokhoz, ékszerekhez és a filmipari alkalmazáshoz, emellett részt vesz az új Stratasys alapanyagokat és 3D nyomtatók bétatesztelésében is. “A Stratasys alapanyagok által biztosított minőség messze a legjobb, amivel találkoztam, kétségtelenül rendkívül nehéz lenne utánozni ezt a minőséget bármely más modellezési módszerrel.”

A képen: Dennis Harroun amerikai tervező Gravity Girl című alkotásával szemléltethető a Stratasys továbbfejlesztett színes nyomtatási képességei.

Az új opak alapanyagok már kaphatók a J8 sorozatú™ és J7 sorozatú™ 3D nyomtatókhoz, júniustól pedig elérhetőek a J55™ 3D nyomtatókhoz is. Amennyiben az alapanyag felkeltette érdeklődését, keresse kollégánkat!

Kapcsolattartó:

Meinhardt Viktória
értékesítési tanácsadó
3D nyomtatás üzletág
+36 20 556 7068
vmeinhardt@varinex.hu