CoVent-19 – tervezői pályázat a koronavírus ellen

Ahogy arról már korábban is hírt adtunk, CoVent-19 Challenge néven nagyszabású nemzetközi pályázat indult a Massachusettsi Általános Kórház irányításával és a Stratasys támogatásával a koronavírus járvány okozta lélegeztetőgép hiány leküzdésére. A kihívás 10 000 dollár összdíjazású, 2020. április 1 és május 27. között fut, az első forduló, amelyre bárki nevezhet 2020. május 1-ig tart.

fotó: spar3d.com

A koronavírus elleni harchoz és a fertőzöttek életben maradásához létfontosságú felkészülnünk arra, hogy nem fogjuk tudni minden egyes beteg lélegeztetőgép-igényét kielégíteni. Az USA-ban nagyjából 170 000 beteg lélegeztetőgéppel való ellátását tudják megoldani, ezzel szemben az előrejelzések azt mutatják, hogy mintegy 960 000 betegnek lesz majd szüksége a létfenntartó berendezésre. Még további százezer lélegeztetőgép munkába állításával sem lennének képesek ennyi beteg ellátására, emiatt az orvosok rá lesznek kényszerítve, hogy meghozzák azt a kegyetlen döntést, hogy kap lélegeztetőgépet COVID-19 elleni harcának folytatásához, és ki nem.

Hogyan növelhetnénk a kórházak kapacitását a fertőzöttek lélegeztetőgéppel való ellátására?

A megoldást a gyorsan telepíthető lélegeztetőgépek jelenthetik, amelyekkel áthidalható a szükséglet és az egészségügyi intézményeknél éppen rendelkezésre álló erőforrások közötti szakadék. Ezt felismerve indították el a Massachusettsi Általános Kórház orvosai, aki maguk is járatosak a lélegeztetőgépek és az orvostechnikai eszközök világában, a CoVent-19 Challenge elnevezésű pályázatot. A kihívás mindenki számára nyitott, lényege gyorsan telepíthető lélegeztetőgépek fejlesztése vagy egyéb innovatív megoldások kidolgozása a COVID-19 miatti lélegezgetőgép hiány megoldására.

Pályázati tudnivalók

A kihívás 2-körös tervezési feladatból áll: a CAD tervek beadásának határideje 2020. május 1., a funkcionális prototípusokat május 27-ig kell véglegesíteni, a nyertest pedig június 1-én jelentik be. A követelmények meghatározását és a tervezési folyamatok irányítását a CoVent-19 orvosi és műszaki szakértőkből álló bizottságai végzik.

Az első pályázati forduló a kezdeti tervezésre összpontosít, négy hétig tart, a végén a bíráló testület legfeljebb 20 döntőst választ ki. A megvalósíthatónak tűnő lélegeztetőgép-megoldások értékelésénél a bírák figyelembe veszik a biztonságot, a megbízhatóságot és a gyárthatóságot, mindezt a költségek, az összetett szoftverek és elektronika minimalizálásával.

A második fordulóba továbbjutó csapatok négy hetet dolgoznak majd együtt orvosokkal és műszaki szakemberekkel a funkcionális prototípusok fejlesztésén és tesztelésén.

Fotó: coventchallenge.com/

Annak biztosítása érdekében, hogy lélegeztetőgép megoldások eljussanak a rászoruló fertőzöttekhez, olyan ipari és egészségügyi szakemberek működnek együtt, akik tapasztalattal rendelkeznek a világméretű válságok irányításában.

A kihívás pontos szabályai, díjazása és jelentkezési feltételei az alábbi linken érhetők el. Már az eddig feltöltött pályázatok is megtekinthetők, és a jelentkezés maga is itt történik (angol nyelven): https://grabcad.com/challenges/covent-19-challenge-round-1

Kérjük, ossza meg Ön is a bejegyzésünket, hogy minél több mérnökhöz, feltalálóhoz és formatervezőhöz jusson el, hiszen most itt a lehetőség, hogy segítségükkel leküzdhessük a koronavírus járványt!

Amennyiben szeretne többet megtudni a VARINEX Zrt.-nél elérhető 3D nyomtatási technológiákról, kattintson IDE!