A VARINEX már az űriparban is jelen van

 

A legnagyobb terhelést is bírja a modern ipari 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás az iparban ma már olyan csúcstechnológia, amely egyre inkább elérhetővé válik mindenki számára. Ezt igazolta a VARINEX Zrt. alapítója és stratégiai igazgatója, Falk György előadása is a BME Aerospace Team január 17-i rendezvényén, ahol bemutatták az Aether S kutatórakétát, amelynek a VARINEX Direct gyártotta le jó pár küldetéskritikus alkatrészét.

A BME Aerospace Team 2023. január 26-án indította sikeresen Aether S kutatórakétáját a 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódjaként, amely a korábbi rekordokat megdöntve, már a troposzféra felső rétegében, 9000 méter feletti magasságban is képes haladni, karnyújtásnyira a sztratoszférától. A projektben 30 résztvevő több mint 16 000 munkaórája fekszik, az eredmény pedig egy igényes, 3,3 méter hosszú rakéta, 11 kilogramm szilárd hajtóanyaggal, 2,2-szeres hangsebességgel a csúcson.

A csúcsteljesítmények persze mindig a legnagyobb szakértelmet igénylik, valamint csúcstechnológiát a tervezésben, illetve a rakéta olyan nagy teherbírást igénylő alkatrészeinek gyártásában, mint például az elektronikák és kutatóműszerek felfüggesztéseit biztosító rendszerek. Ezeket a technológiákat a BME Aerospace Team Aether S projekthez a hazai ipari 3D nyomtatás éllovasa, a VARINEX Direct biztosította. 

A kilövés előtt a BME igazi látványos “rocket science” bemutatót tartott, amelyen a szakma számos ismert képviselője, többek között Farkas Bertalan, magyar űrhajós is jelen volt.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Falk Györggyel, a VARINEX stratégiai igazgatójával
Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Falk Györggyel, a VARINEX alapítójával

A rendezvényen Falk György, az Aether S projektet támogató VARINEX Direct képviseletében bemutatta a rakétatechnológiát is kiszolgálni képes legmodernebb 3D nyomtatási eljárásokat. Elmondta, mind a 4 gyártott alkatrészben kulcsszerepe volt az SLS poliamid technikának, sőt közülük két, különösen nagy teherbírásra képes külső eszköz, kizárólag ezzel a technológiával készült.

A 3D nyomtatott Avionics tower és a tudományos eszközöket biztosító Payload train eszközök aluminium részeket is tartalmaznak, a külső kameraház, a töltő- és védőpanel pedig 100%-ban a legmodernebb SLS poliamid technológiával készült, amelyet a VARINEX több évtizedes együttműködése révén adományozott a BME-nek.

Falk György a BME Aerospace rakétabemutató rendezvényén
Falk György a BME Aerospace rakétabemutató rendezvényén

Együttműködésünk a BME-vel az idén lesz 25 éves. Ennek keretében sokféle tevékenységet végzünk, többek között az igen népszerű Formula Student versenyeken résztvevő BME Formula Racing Team, a BME Motorsport és a szóban forgó BME Aerospace hallgatóinak munkáihoz nélkülözhetetlen ipari 3D nyomtatással készített alkatrészeit biztosítjuk térítésmentesen” – mondta Falk György.

Arra, hogy a 3D nyomtatásra napjainkban az élet szinte minden területén szükség lehet, rávilágít ez a kiemelkedően nagy precizitást igénylő és két fontos kutatást elvégző projekt is. Egyrészt élő csontsejtekkel orvosbiológiai, másrészt egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kutatást végzett el a csapat, ami jól mutatja, hogy a 3D nyomtatás transzdiszciplináris módon áthatja ma már a kutatás-fejlesztés teljes horizontját és vertikumát, legyen szó akár hagyományos mérnöki munkáról, akár a mindennapi életünket érintő egészségügyi vagy oktatási területekről.

A 3D nyomtatott alkatrészek, háttérben az Aether S rakéta
A 3D nyomtatott alkatrészek, háttérben az Aether S rakéta

A stratégiai igazgató megerősítette, a VARINEX Direct küldetése szerint a jövőben is támogatja a tehetséges hallgatók nemzetközi versenyeken történő szereplését – immár nemcsak műanyag alkatrészekkel, de 3D fémnyomtatással készíthető – akár titán alkatrészek gyártásával is.

Ön is kipróbálná a rakétagyártásban már bizonyított,
ipari minőségű 3D nyomtatást?

Kérjen online ajánlatot a nap 24 órájában a VARINEX Direct oldalon!