Autóipar

Az autóipari additív gyártást a folyamatos innováció jellemzi. A gyártók számára hasznos, új eszközök látszólag a semmiből tűnnek elő. Az autóipar jövőjét jelenleg és az elkövetkezőkben is az additív gyártás területén felmerülő lehetőségek határozzák majd meg.

A Stratasys által kínált 3D nyomtatási technológiákkal az autógyártók előtt szabaddá válik az út az innováció felé. A tartós koncepciómodellek, prototípusok, szerszámok és alacsony darabszámú végfelhasználói alkatrészek házon belüli előállításának köszönhetően a mérnökök és tervezők több ismételt műveletet végezhetnek, alaposabban tesztelhetik a termékeket, és magabiztosan léphetnek tovább a gyártási fázisba.

3D nyomtatással olyan precíziós prototípusokat és szerszámokat készíthet, amelyek ellenállnak a külső hatásoknak.

A nagy teljesítményű, hőre lágyuló mérnöki műanyagokból készülő rugalmas prototípusok és alkatrészek előállításához a Stratasys a szabadalmaztatott FDM technológiát kínálja. A gumiszerű vagy átlátszó anyagokból készülő, sima felületű, esztétikus modellek 3D nyomtatására a PolyJet technológiára épülő 3D nyomtatók alkalmasak.

Kattintson ide, ha szeretne többet megtudni az autóiparban használt additív gyártási megoldásokról!

>>> Ismerje meg azon 5 kulcsfontosságú területet, ahol az innovatív 3D nyomtatás a tervezéstől a gyártásig átalakítja az autóipart! Töltse le magyar nyelvű kiadványunkat!

A 3D nyomtatás autóipari megoldásai – autógyártók és beszállítók versenyképességének megőrzését segítő legfontosabb 3D nyomtatási innovációk


MUNKAFOLYAMAT FELGYORSÍTÁSA – ötletek gyors megvalósítása a gyártásban

A más fejlesztési folyamatokhoz szükséges idő töredéke alatt juthat el a tervezőstúdiótól a gyártócsarnokig. Páratlan sebességgel és hatékonysággal készítheti el mindenféle szerszám, befogószerszám, szerelési készülék és felhasználásra kész alkatrész prototípusát, illetve tesztelheti és gyárthatja le azokat.

Alkalmazási területek: prototípusgyártás, szerszámgyártás, befogó készülékek és ülékek, alkatrészgyártás

Termékek: Fortus 900mcFDM Nylon 12, FDM Nylon 6ABSi


TELJESÍTMÉNY – a gyártás leegyszerűsítése intelligensebb munkavégzéssel

Pörgesse fel a gyártócsarnok hatékonyságát! Az autóipar számára készült 3D nyomtatási megoldásoknak köszönhetően az összeszerelési és minőségbiztosítási eszközök optimalizálása révén növelheti a minőséget és a teljesítményt. A fröccsöntőformák és más eszközök megmunkálást megelőző tesztelésével elkerülheti a selejtképződést és az újbóli szerszámozást. A kompozit szerszámokat töredékidő alatt nyomtathatja ki.

Alkalmazási területek: fröccsöntés,  befogó készülékek és ülékek

Termékek: Objet500 Connex3Digital ABSFortus 900mcULTEM™ 9085ULTEM™ 1010


INNOVÁCIÓ – a korlátok nélküli tervezés szabadsága

Az ötleteket életre keltő, a szokásos időbeli és pénzügyi korlátokat kiküszöbölő megoldásoknak köszönhetően a tervezők és gyártók képzelete szabadon szárnyalhat. További módszereket kereshet a tömeg és az alkatrészek számának csökkentésére vagy egy egyedi terv tökéletesítésére – mindezt rövidebb idő alatt. A méretarányos modelltől egészen addig, hogy az abroncsok megcsikordulnak az aszfalton, szeretnénk segíteni az autók megálmodását és gyártását lehetővé tevő módszerek formálásában.

Alkalmazási területek: alkatrészgyártásbefogó készülékek és ülékek

Termékek: ASA Thermoplastics


TESTRESZABÁS – nyereséges egyéni, alacsony darabszámú gyártás

A járműveket egy adott régió vagy piac igényeihez igazíthatja, a testreszabást pedig egyúttal összhangban tarthatja a termékfejlesztés többi részével. Az egyéni javítást, helyreállítást és kiegészítőket 3D nyomtatóval készített anyagokkal valósíthatja meg.  

Alkalmazási területek: Gyártási alkatrészek

Termékek: Fortus 900mcFDM Nylon 6, FDM Nylon 12


Ma a 3D nyomtatók az autóipari tervezőstúdiók, gyári szerelősorok és tesztpályák részeként összetett alkatrészeket gyártanak, felgyorsítják a szerszámkészítési ciklusokat, növelik a mérés és a tesztelés hatékonyságát, továbbá minden aspektusból testreszabhatóvá teszik a járműfejlesztési folyamatot.

Az autóipar már hosszú ideje az egyik leggyorsabban változó és legösszetettebb iparág, de még sosem nézett szembe annyi kihívással – vagy ígéretes lehetőséggel –, mint napjainkban.

Egy sor akadály – többek között az elektromos járművek iránti igény, az eltérő fogyasztói preferenciák, a szigorúbb környezeti szabályozások – következtében szigorodtak a járműgyártási ütemezések, és rövidebbé vált a járművek életciklusa. A tervezési folyamat gyorsítása, a minőség növelése és ezzel egyidejűleg a költségek csökkentése kreatív hozzáállást követel meg. Ennek megfelelően a 3D nyomtatási technológia létfontosságúvá vált a tervezőstúdiók és a gyártóüzemek számára.

A mérés, a funkcionális vizsgálat, a jármű-testreszabás, az optimalizált tervezés és a gyors szerszámkészítés fejlesztésének költséghatékony módjaként a 3D nyomtatás bevezetése és optimalizálása döntő fontosságú mindazon mérnökök, üzemi dolgozók és tervezők számára, akik versenyképesek kívánnak maradni. Ráadásul gyakorlatilag naponta fedeznek fel, tesztelnek és vezetnek be új alkalmazási lehetőségeket, így a 3D nyomtatási technológia potenciáljának ipari kihasználása még csak most kezdődik.

A VARINEX szakértői húszéves 3D nyomtatási tapasztalattal segítik Önt a 3D nyomtatási eljárások kiválasztásában, továbbá gyártástechnológiai tanácsadással támogatják vállalatának versenyképességét. Ha Ön profittermelő 3D nyomtatás bevezetését tervezi, vagy esetleg a meglévő gyártási folyamatait szeretné optimalizálni, keresse szakértő kollégáinkat!

Kapcsolattartó:

Bukovácz Kristóf
gépészmérnök
értékesítési tanácsadó
3D nyomtatás üzletág
+36 30 251 9993
bukovacz@varinex.hu