A Stratasys bemutatta J5 DentaJet 3D nyomtatóját, amelyet a fogászati megoldások iránti növekvő kereslet kiszolgálására terveztek

A biokompatibilis alapanyagokkal támogatott új rendszer drámaian növelheti a 3D modellnyomtatás hatékonyságát a fogtechnikai laboratóriumok számára.

A Stratasys bemutatta új, fogászati és fogtechnikai laboroknak szánt berendezését, amely a 3D nyomtatás hatékonyságát ötvözi a PolyJet technológia valósághűségével és pontosságával. A J5 DentaJet™ az egyetlen, több alapanyag kezelésére képes fogászati 3D nyomtató, amely lehetővé teszi a fogtechnikusok számára, hogy egyszerre több, különféle fogászati modellt készítsenek egyetlen nyomtatótálcán. Az új berendezés egy tálcán minimum ötször több fogászati modell előállítására képes, mint a versenytársak 3D nyomtatói, a gép alapterülete ennek ellenére kicsi, csupán 0,43 négyzetméternyi alapterülettel rendelkezik.

Stratasys J5 DentaJet fogászati 3d nyomtató maximalizálja a termelékenységet
A Stratasys legújabb 3D nyomtatója maximalizálja a termelékenységet a fogászati piac számára, mindezt kis méretben

A fogtechnikai laboratóriumoknak többféle modellt kell előállítaniuk többféle anyagból, legyen szó akár eltávolítható részleges fogsorról, akár fogászati implantátumról. Például minden implantátum tartalmaz egy felső és alsó merev, nem átlátszó modellt, egy puha ínymaszkot és egy biokompatibilis műtéti fúrósablont. Ehhez három különböző anyagra van szükség, ami arra kényszeríti a technikusokat, hogy vagy több 3D nyomtatót használjanak, vagy alapanyagonként külön-külön nyomtatásokat indítsanak. A J5 DentaJet könnyedén kezelni tud akár 5 alapanyagot is, beleértve a támaszanyagot.

A színes, több-alapanyagos J5 DentaJet-tel élethű, 3D nyomtatott kommunikációs modellek is készíthetők, amelyeket eddig csak időigényes viaszmodellekkel lehetett megoldani. Az új berendezéssel azonban a terveket már néhány óra alatt elő lehet állítani digitálisan. A PolyJet alapanyagok nagy felbontása miatt a fogorvosok percek alatt be tudják ültetni a koronákat és a hidakat a modellek pontosságának köszönhetően – ami 18,75 mikron, azaz egy emberi hajszál vastagságának fele.

Stratasys J5 DentaJet fogászati 3d nyomtató kis ehlyet foglal, és könnyű használni
A J5 Dentajet fogászati 3D nyomtató kis helyet igényel, könnyen kezelhető, irodabarát.

„A 3D nyomtatás alkalmazása egyre jobban elterjedt a fogászathoz és fogszabályzáshoz szükséges modellek terén, de a folyamat még így is túl sok kézi munkát és időt igényel.” – mondta Osnat Philipp, a Stratasys Egészségügyi alelnöke. A J5 DentaJet fejleszti a fogászati modellek teljes digitális átalakulását a pontosság és automatizálás hathatós párosításával. A rendszer javarészt felügyelet nélkül működik, és egy nyomtatótálcán egyszerre több különféle típusú, több alapanyagból álló modellt is képes készíteni.  Nagyon termelékeny berendezés.”

A NEO Lab egy családi tulajdonban lévő, fogszabályozással foglalkozó vállalkozás a massachusettsi Andoverben. A cég végezte a J5 DentaJet béta-tesztelését, hogy segítse 120 alkalmazottját, akik 3000 fogszabályzással és fogászattal foglalkozó klinikát látnak el Amerika-szerte. Christian Saurman vezérigazgató és társtulajdonos állítása szerint a jobb minőségű felületek elérése érdekében kezdték el használni a rendszert, ami a nagy mennyiségű alkatrész hatékony kezeléséhez is hozzájárult. „Naponta 600 fogszabályozó készüléket állítunk elő.” – mondta Saurman. “A DentaJet 3D nyomtatót egyszerű kezelni, egyetlen nyomtatás alatt számtalan modellt képes készíteni, és nincs szükségünk hosszas utómunkára miután kivesszük azokat a gépből. Modelljeink minden eddiginél hamarabb eljutnak a nyomtatótól a felhasználóhoz.”

Az új J5 DentaJet 3D nyomtató legalább ötször több fogászati modellt képes előállítani egy vegyes tálcán, mint a versenytárs 3D nyomtatók
Az új J5 DentaJet 3D nyomtató legalább ötször több fogászati modellt képes előállítani egy vegyes tálcán, mint a versenytárs 3D nyomtatók

A michigani Birminghamben található Motor City Lab Works fogtechnikai rendelő szintén részt vett a J5 DentaJet béta-tesztelésében. Dr. John Dumas, fogszabályzó orvos, a cég vezérigazgatója nagyon elégedett a 3D nyomtató pontosságával és a nagy mennyiséggel, amit elő tud állítani. „Fogszabályzó orvosként pontos modellekre van szükségünk, hogy biztosíthassuk pácienseink számára a legjobb illeszkedést. Olyan 3D nyomtatóra van szükségünk, ami ötvözi a nagy mennyiség gyártásához szükséges nagyobb tálcaméretet a modell nagy felbontású előállításával. A J5 DentaJet mindkét tulajdonsággal kényeztet bennünket.”

A Stratasys számítási szerint a fogászati és fogtechnikai 3D nyomtatással elérhető teljes szegmens nagyjából 1 milliárd dollár. A 3D nyomtatási technológiák egyre növekvő választékával, a polimerizációtól a sztereolitográfiáig, a Stratasys teljes 3D nyomtatási szolgáltató lehet ügyfelei számára, a megfelelő technológiát a megfelelő alkalmazáshoz igazítva.

A J5 DentaJet ideális azoknak az ügyfeleknek, akiknek nagy mennyiségű, valósághű, rendkívül pontos modellt kell előállítaniuk.

Stratasys J5 DentaJet fogászati 3d nyomtatóval egyszerre több, különböző alapanyagból  készülő modell állítható elő.
A J5 DentaJettel egy nyomtatótálcán egyszerre több, különböző alapanyagból készülő fogászati modell állítható elő.

A J5 DentaJet a fogászati piac igényeire szabott alapanyagválasztékkal kerül piacra. Az elérhető biokompatibilis anyagok között található egy átlátszó alapanyag, a szájban történő ideiglenes elhelyezésre alkalmas, fehér színű VeroGlaze, valamint átlátszó ás rugalmas alapanyag is. Ezen kívül a Separator nevű digitális alapanyag automatikusan bevonja a modelleket, hogy sokkal könnyebb legyen elválasztani az akril eszközt a modelltől, és eltávolítani a viaszt és a maradványokat. Elérhetőek még a következő alapanyagok is: VeroDent PureWhite, and CMY alapanyag a színes nyomtatásokhoz.

A J5 DentaJet 3D nyomtató már elérhető, tudjon meg róla többet ITT!